De beste albums en concerten van 2022

2022 was het jaar waarin er, na twee jaar relatieve (corona)stilte, weer meer leven in de muzikale brouwerij kwam – ook op de burelen van Make A Fuzz. Nu het jaar (bijna) voorbij is, is het tijd voor een terugblik. De medewerkers van Make a Fuzz delen hun favoriete albums en concerten van het afgelopen jaar.

André Rozendaal (redactie, schrijver)

Albums:

 1. Wet Leg – Wet Leg

Vanaf hun vorig jaar verschenen en miljoenen malen gedownloade single ‘Chaise Longue’, gaat het heel erg hard met het Britse Wet Leg. Pakkende indiepopnummers schrijft het damesduo, met ook nog eens humoristische teksten met soms een feministische boodschap. Alle twaalf nummers op de titelloze debuutplaat is het raak met meezingbare refreinen, melodieuze gitaarlijnen maar bovenal uitstekende songs. De aanstekelijkheid van Wet Leg dringt al door naar de oppervlakte, want ook Harry Styles heeft Wet Leg ontdekt door een nummer van de formatie te coveren en de groep volgend jaar in zijn voorprogramma te laten spelen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

 1. Sea Power – Everything Was Forever
 2. WIDOWSPEAK – The Jacket
 3. Klangstof – Godspeed to the Freaks
 4. Jockstrap – I Love You Jennifer B

Concerten:

 1. Iron Maiden – Gelredome, Arnhem

Het liefst ga ik megaconcerten zoveel als mogelijk uit de weg, maar Iron Maiden overtreft eind juni alle verwachtingen. Het is een show zoals een show bedoeld is: vuurwerk, ontploffingen, bij vrijwel elk nummer een nieuw decor , een prachtige lichtshow, en zwaar aangezette gitaarsolo’s inclusief rock-‘n-rollposes. Maar ook muzikaal zetten de hardrockveteranen hun beste beentje voor. Bruce Dickinson zingt als een jonge lijster en beweegt als een topsporter over het podium. Bij drummende octopus Nicko McBrain is elke klap raak en de songs van laatste plaat Senjutsu komen live uitstekend uit de verf. Een totaalervaring, dat is het.

 1. Meindert Talma: De Domela Passie – Vera, Groningen (27-11-2022)
 2. Star Feminine – Welcome to the Village, Leeuwarden (17-07-2022)
 3. Kraftwerk – Hofgartenwiese, Bonn (28-08-2022)
 4. The Notwist – Vera, Groningen (17-09-2022)

Karin Eggink (eindredactie, schrijfster)

Albums:

 1. The Smile – A Light for Attracting Attention

The Smile, het project van Radioheadleden Jonny Greenwood en Thom Yorke samen met drummer Tom Skinner, maakte wat mij betreft een van de meest veelzijdige platen die ik dit jaar gehoord heb.  Het in mei uitgekomen debuut beweegt zich tussen rock, electronica en jazz en na ruim een halfjaar hoor ik er nog steeds nieuwe dingen in (de blazers in ‘The Smoke’ bijvoorbeeld). Wat het extra mooi maakt is dat de afzonderlijke nummers gevarieerd zijn, maar bij elkaar als album toch één geheel lijken te vormen. A Light for Attracting Attention is voor mij het beste album van 2022.

 1. Fontaines D.C. – Skinty Fia
 2. Kae Tempest – The Line Is a Curve
 3. Rival Consoles – Now Is
 4. Personal Trainer – Big Love Blanket

Peter (redactie, fotograaf, schrijver)

Albums:

 1. Slink Moss Explosion – Floating Ghost Hotel

Vrolijke rockabilly is van alle tijden, Floating Ghost Hotel van Slink Moss Explosion is helemaal van nu. Een fijn album met hoppende staande bas, plinkplonkende gitaar, stuwende drums en een vrolijk zingende Kool Kat. Een plaat om al je zorgen even te vergeten en lekker mee te zingen: “Honey Bee Bop … bop … bop … bop … bop, whoehoe“.

 1. Wade Sapp – Radio Check

Debuutalbum van gedreven artiest. Het is country, maar niet mainstream en niet excentriek, helemaal de bovenkant van de underground.

 1. The Dream Syndicate – Ultraviolet Battle Hymns and True Confessions

De vaandeldragers van de Paisley Underground brachten veertig jaar na hun debuut wederom een sterk album.

Concerten:

 1. Billy Bragg – Paradiso, Amsterdam (20-05-2022)

Het was de twee jaar wachten helemaal waard, fijn optreden van sympathieke troubadour. Nog altijd even strijdlustig.

 1. Christmas Stomp – Zaal 100, Amsterdam (17-12-2022)

Verrassend en supertof festival.

 1. Meindert Talma – Tolhuistuin, Amsterdam (14-08-2022)

In de tropische hitte hield Talma het hoofd koel en gaf een fraaie bloemlezing van zijn oeuvre.

 

Jaks Schuit (schrijver)

Albums:

De lezer die de decembermuziekbladen in Nederland en Engeland leest heeft de afgelopen dagen de zin en de onzin van de lijstjes voor 2022 opgemerkt. De Engelsman Michael Head scoort met zijn band The Red Elastic Band met het album Dear Scott de eerste plek in de lijsten van Uncut en MOJO. In de lijst van muziekblad OOR ontbreekt Head. In OOR bezet Big Thief de eerste plek en juist die plaat figureert in de onderste rijen in de Engelse bladen. Redacties lijken met elkaar (af) te stemmen en releases omhoog te willen stuwen in lijsten. Make A Fuzz is de uitzondering. Sturing en beïnvloeding door een redactie zijn afwezig. Dus hierbij een top vijf en een terugblik naar een memorabel optreden.

 1. Band Of Horses – Things Are Great
 2. Kevin Morby – This Is a Photograph
 3. Jason Scott & The High Heat – Castle Rock
 4. … And You Will Know Us by the Trail of Dead – XI: Bleed Here Now
 5. Marlon Williams – My Boy

(6. Michael Head & The Red Elastic Band – Dear Scott)

Vijf- (zes)maal herkenbare en betrouwbare kwaliteit.

Concerten:

 1. Drive-By Truckers – Paradiso, Amsterdam (06-07-2022)

Op 6 juli speelde Drive-By Truckers Paradiso plat. Jerry Joseph was een licht teleurstellend voorprogramma. De mannen van Drive-By Truckers maakten veel goed. Amerikaans, een tikje arrogant, naast  de tracks van het nieuwe album Welcome To Club XIII een uitgelezen keuze uit eerder werk. Drive-By Truckers heerste in Paradiso. Een heerlijk en eerlijk concert.

 1. Bruut! – Tolhuistuin, Amsterdam (13-03-2022)
 2. Meindert Talma & Freek de Jonge – Grou, Friesland
 3. De Kift – Concertgebouw, Amsterdam (09-11-2022)
 4. Mr. Ferocious – De Roode Bioscoop, Amsterdam (04-12-2022)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *