Air Waves – The Dance

Achter Air Waves gaat sinds 2009 de Brooklynse singer-songwriter Nicole Schneit schuil – het pseudoniem ontleende ze aan een nummer van Guided by Voices. Air Waves werkte drie jaar aan The Dance, dat in de tweede helft van 2022 verscheen en het vijfde album van dit project is.

De muziek op The Dance klinkt licht en dromerig. De warme, wat hese stem van Schneit biedt een prettig tegenwicht aan de doorgaans luchtige melodieën en voegt meer diepgang toe. Op vier van de negen nummers doen gastmuzikanten mee, van wie Cass McCombs en Frankie Cosmos de bekendste namen zijn.

Wat opvalt is de heldere en toch rijke klank van het geheel. De begeleiding, waarin gitaar en drumcomputer de constanten zijn, lijkt op het eerste gehoor sober en eenvoudig, maar levert door subtiele toevoegingen en afwijkende ritmes toch een vol en divers resultaat op.  De blazers in ‘Wait’ bijvoorbeeld geven net dat beetje extra aan het nummer, dat met het voortstuwende ritme uptempo en bijna dansbaar is. ‘The Light’ en ‘Black Metal Demon’ zijn kleine, springerige liedjes met aanstekelijke koortjes, terwijl opener ‘The Roof’ en het daaropvolgende ‘The Dance’ weidse, dromerige melodieën bieden. Meer afwijkend wat betreft de stijl is ‘Alien’, dat een mysterieuze, duistere sfeer heeft.

Het is knap dat Air Waves de muziek zo nonchalant en tegelijkertijd zeer verzorgd weet te laten klinken. The Dance is een afwisselend en fijn in het gehoor liggend album, dat zich, zeker met zijn lengte van maar iets meer dan 25 minuten, leent om meerdere keren achter elkaar te beluisteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *