Meindert Talma – Tolhuistuin, Amsterdam (14-08-2022) Traktatie onder de grote parasol

Alweer een hete zomerse dag. Het terras bij de Tolhuistuin zit vol kakelende mensen en de pont naar het centraal station puilt uit. Maar in de tuin van de Tolhuistuin geven de bomen en de grote parasols schaduw en luistert het publiek stil en met aandacht naar Meindert Talma. Talma trakteert zijn publiek op een selectie uit de achttien albums die hij inmiddels heeft gemaakt. ‘Trakteert’, want het is een waar genot wat hij deze middag voorschotelt.

Gezeten met op zijn schoot een klein elektronisch keyboard, dat een beetje klinkt als een accordeon, naast hem zijn laptop en een groot televisiescherm. Op dat scherm geen Ajax dat vanmiddag speelt, maar foto’s, tv-fragmenten en gedigitaliseerde super 8-filmpjes. Altijd passend bij het nummer dat Talma speelt.

Zoals het nummer over voetballer André Hoekstra. Daarbij zijn voetbalplaatjes en publiciteitsfoto’s van voetballers te zien; Talma zingt hun naam en bijnaam en concludeert dat André Hoekstra toch echt de mooiste bijnaam had: ‘Koning van de kluts’.

Nou ja, zingen, een echte zangstem heeft Talma niet, maar een rapper zou je hem toch ook niet noemen. Hoe je het noemt maakt ook niet veel uit, hij is uitstekend te verstaan en ritmisch klopt het helemaal; het is heerlijk en vermakelijk om naar te luisteren.

En het beeld vult de tekst prachtig aan, zoals bij ‘Hobbydrinker’, een nummer van het eerste album, waar heel wat ‘hobbyisten’ in beschonken toestand voorbijkomen. En bij ‘Klungel van de jungle’ zien we op het scherm Talma in een oud super 8-filmpje als Tarzan door de stad Groningen banjeren.

Talma heeft de gave om van alles in een muzikaal jasje te gieten. Zo wordt de pauze van vanmiddag ook muzikaal aangekondigd. Maar het is niet alleen maar lachen vanmiddag. Het nummer over de Somalische piraten klinkt onheilspellend en zet je echt wel even aan het denken. En ook van ‘Mens van overtuiging’ uit De Domela Passie over het leven van de bevlogen socialist Ferdinand Domela Nieuwenhuis ben je wel even stil.

De introductie van verzoeknummer ‘Frenkie de Jong’ met foto’s van Talma en zijn dochter in Camp Nou van F.C. Barcelona is dan weer hilarisch. Als afsluiter speelt Talma ‘Oekie Hoekema’, met een refrein dat als een oorwurm blijft hangen; helaas is het einde wat chaotisch. De geluidsdame vertelt ondertussen dat de eindstand bij Ajax 6-1 is. De niet-voetbalkenner heeft geen idee voor wie de 6 en voor wie de 1 nu was, maar dat maakt niet uit, Talma gaf een puike bloemlezing van zijn oeuvre.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *