Swamp Dogg – TivoliVredenburg, Utrecht (05-09-2022) Concert of cabaret?

Twee maanden terug werd hij tachtig, maar op het stoeltje dat voor hem klaarstaat zit hij alleen het eerste nummer. Swamp Dogg heeft nog voldoende energie om staand zijn publiek bijna twee uur te vermaken. Swamp Dogg, geboren als Jerry Williams Jr., is al sinds de jaren vijftig actief als muzikant. Openingsnummer ‘I’m the Lover Man’ nam hij in 1964 op onder zijn eigen naam. Het was destijds redelijk succesvol, totdat men doorhad dat hij zwart was en de aandacht snel verslapte. Williams vond zichzelf opnieuw uit als Swamp Dogg en maakte dampende soulplaten met een twist vol met maatschappijkritische teksten. Het bracht hem zelfs op de lijst van staatsvijanden.

Op zijn laatste albums gebruikt Swamp Dogg de autotune als stemvervormer, wat hem het nodige succes brengt. Zijn laatste album is dan ook toepasselijk getiteld “I Need A Job…So I Can Buy More Auto-Tune”. Maar vanavond geen autotune maar gewoon zijn echte, wat geknepen stem. Die komt niet meer zo hoog als vroeger maar is nog steeds soulvol. Zijn band – bas, gitaar, drums en toetsen – speelt strak en geeft Swamp Dogg alle ruimte om te stralen als middelpunt. Zo brengt een heerlijk lang funky uitgesponnen versie van ‘Total Destruction to Your Mind’ Swamp Dogg tot dansen op het podium. Het is alleen jammer dat de blazers uit een doosje komen.

De teksten staan vanavond op de muziekstandaard en de gitarist springt regelmatig bij om de juiste vooraan te zetten. Want Swamp Dogg heeft dan wel net een nieuwe bril maar hij vertelt dat die zo slecht is dat hij zich net Stevie Wonder voelt. Swamp Dogg vermaakt het publiek vanavond niet alleen met zijn muziek maar ook met zijn humor. Het brengt iemand in de zaal tot de vraag of dit nu muziek is of cabaret. Als iemand vraagt om ‘Cheating All Over Again’ heeft Swamp Dogg geen idee waar hij het over heeft. De gitarist helpt hem en zegt dat het van zijn laatste album is en dat de tekst niet in zijn mapje met teksten zit. Het verzoek om ‘The World Beyond’ van zijn eerste album als Swamp Dogg willigt hij wel met groot plezier in.

De helft van de setlist van vanavond komt van de eerste twee Swamp Dogg-albums. Als tegen tien uur Swamp Dogg te horen krijgt dat hij zo moet stoppen omdat het tijd is, roept hij wanhopig uit “Is it because I’m black?”. “One more”, roept het publiek, en dat krijgt het. Een superlange uitvoering van ‘Did I Come Back Too Soon (or Stay Away Too Long)’ waarbij Swamp Dogg door het publiek wandelt en iedereen die dat wil van de gelegenheid gebruikmaakt om een selfie te maken. Een fijne afsluiter van een goed en vrolijk optreden. Na afloop zijn bij de merchandisetafel alleen oude albums te koop, die Swamp Dogg met plezier signeert.

Deze tekst is gepubliceerd onder (CC BY-NC-ND 2.5 NL).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *