winSUMMERfest – Diverse locaties, Winsum (08-07-2023) Bloedhete moshpits en twinkelende gitaren.

winSUMMERfest

Voor de derde keer vindt in het idyllische Groningse dorp Winsum winSUMMERfest plaats, een gratis festival waarop Nederlandse undergroundbands die al enige strepen verdiend hebben, aantreden in onder andere cafés in het centrum van het dorp. Make A Fuzz was erbij.

Silver Ferns

Voordat ze Silver Ferns begonnen, zaten de bandleden in allerlei andere Groningse bands zoals Propeller. Het trio maakt easylisteningpop met rafelrandjes, tussen Sven van Hees en het onvolprezen Vondelpark in, zoals op de dit jaar verschenen prima ep well te horen is. In een bloedheet café The Jolly Cat is zanger-gitarist Frank druk in de weer met stemvervorming, maar kan daarmee niet voorkomen dat de zang behoorlijk dun klinkt. De analoog overkomende toetstonen zijn een meerwaarde in het filmische geluid van Silver Ferns. De café-afstelling van het geluid voorkomt helaas dat het optreden volledig beklijft.

Afgelopen mei stond de Amsterdamse damesgitaarband The Klittens niet onverdienstelijk in het voorprogramma van Otoboke Beaver in Vera Groningen. Ook vandaag werkt het contrast tussen hard en zacht weer uitstekend voor het charmante vijftal. Laverend tussen de vroege Stereolab en Joy Division klinken ze afwisselend gruizig en lieflijk, net zoals op de vorig jaar verschenen en uitstekend te pruimen ep Citrus. Alles komt samen in een venijnige, fijn overstuurde uitvoering van ‘Acid Violet 43’. The Klittens zijn prima op hun plek op winSUMMERfest en stralen spelplezier uit, waardoor de muzikale vonk naar het publiek overslaat.

Frontsector

Vorig jaar won de Groninger punkband Frontsector de befaamde Verapoll voor beste optreden in de Vera Kelderbar. En in zalencentrum De Hoogte blijkt waarom, want de bloedhete zaal verandert binnen nog geen nummer in een oververhitte bakoven. Je bent een sterke kerel als je blijft stilstaan op de elementaire oldschoolpunk van het hyperenergieke viertal. Frontsector klinkt zoals de obscure Nederlandse punkbands die eind jaren zeventig opkwamen, en dat is een compliment. Rauw, compromisloos maar toch melodieus, en met de schurende blafzang van zanger en podiumidioot Sil Zijlstra is het heerlijk beuken in een zweterige moshpit. Wat rest na een zeer opwindend halfuurtje is de brokstukken bij elkaar vegen.

Swerve

Pub 69 is het soort disco waar je als tiener in de jaren tachtig naartoe ging. Veel lampen en spiegelwanden, het is bijna een museum. Op de oude dansvloer speelt Swerve, een duo uit Groningen dat loodzware noiserock maakt. Zanger en gitarist Richard laat zijn gitaar goed uitrazen zodat je vanzelf details gaat ontwaren in de slepende klanken. Op die manier is er ook voldoende tijd om spanning op te bouwen in lang uitgerekte composities. Ondertussen gaat topdrummer Reinee behoorlijk loos in vindingrijke breaks en dwingende ritmes. Het publiek ondergaat het boeiende optreden met klapperende oren.

In 2020 bracht het Brabantse trio Nouveau Vélo de derde plaat Bogland uit, die uiteraard weer gevuld is met twinkelende gitaarpop. Toch leek het, wellicht door corona, dat de band een tijd onder de radar bleef. Op winSUMMERfest tonen ze echter gewoon weer aan waar ze goed in zijn: het met veel spelplezier voor het voetlicht brengen van fraai verweven gitaarpop in de lijn van The Chills en The Feelies. De zalvende vocalen van staande drummer Rolf Hupkes en de fraai verweven gitaarlijnen van de met een behoorlijk arsenaal aan effectpedalen uitgeruste meestergitarist Niek Leenders: het komt allemaal heel fraai samen in topsongs als ‘You’ en vooral het licht psychedelische ‘New Guinea’.

Stresssysteem

Het is van-dik-hout-zaagt-men-planken bij de zelfbenoemde crust punk van Stresssysteem. Het stel antisterren uit Groningen speelt bijna alleen maar in de tiende versnelling, zodat de zaal in De Hoogte opnieuw oververhit raakt in een nietsontziende moshpit gevuld met hanekammen en ander gespuis. Schreeuwzang, geflirt met metal maar vooral een tomeloze muzikale energie is wat Stresssysteem tentoonspreidt zo rond middernacht. Eenzijdigheid ligt op de loer, maar de Nederlandstalige teksten over alles wat verrot is, geven de muziek een meerwaarde. Het zal het publiek een zorg zijn, want dat mosht ondertussen gezellig door.

Dit jaar werd winSUMMERfest genomineerd voor de award voor beste festival op Popgala Noord. Het won niet, maar op deze bloedhete zaterdag wordt wel duidelijk dat het festival met kleinschaligheid maar vooral een DIY-mentaliteit (geen subsidie bijvoorbeeld) een bijzonder evenement is. Het lijkt wel of half Gronings Vera de trein naar Winsum heeft genomen om een zeer ontspannen avondje te hebben. Ook de dorpsbewoners klagen niet over de drukte in de Hoofdstraat, maar gaan een praatje aan met bezoekers. Het aantal bands is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar, maar het wordt nergens te druk. De unieke opzet van winSUMMERfest blijft op die manier in de toekomst hopelijk gehandhaafd.

winSUMMERfest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *