Waxahatchee – Great Thunder Kwetsbaar en krachtig

Waxahatchee, het project van de Amerikaanse Katie Crutchfield, maakte in de tweede helft van 2017 indruk met Out in the Storm, haar vierde album. Iets meer dan een jaar later verschijnt nu de ep Great Thunder.

De zes tracks op Great Thunder blijken nieuwe versies te zijn van songs die Crutchfield in een eerder, gelijknamig – en kortstondig – project opnam. De sfeer is sober en ingetogen. Het eerste nummer, ‘Singer’s No Star’, opent met een eenvoudig piano-intro, dat eigenlijk meteen de toon zet voor de rest van de ep: minimalistische muzikale begeleiding (naast piano is in sommige nummers ook een gitaar te horen) en zang, uit meer bestaan de nummers eigenlijk niet. Zelfs het rustige tempo lijkt gedurende de zes nummers onveranderd te blijven. Toch zijn er wel degelijk nuanceverschillen. Halverwege valt bijvoorbeeld ‘Chapel of Pines’ op, dat door de subtiele samenzang een prettige folky stijl heeft. In ‘Slow You Down’ wordt (ironisch, gezien de titel) het tempo iets opgevoerd, en in afsluiter ‘Takes So Much’ zet Crutchfield haar zang iets aan, waardoor ze de luisteraar met kippenvel achterlaat.

Great Thunder vormt een sterk contrast met voorganger Out in the Storm, die behoorlijk rockte. De sterke punten die op dat album opvielen zijn echter op deze plaat ook weer aanwezig: de prachtige melodieën en de hartverscheurend mooie stem van Katie Crutchfield. Dat maakt ook van Great Thunder weer een plaat die door merg en been gaat.

Bij een eerste, oppervlakkige beluistering lijken de zes nummers misschien (te) veel van hetzelfde, maar naarmate je de ep vaker afspeelt, worden de subtiele variaties hoorbaar en kruipen de liedjes wel degelijk onder de huid. Door de sobere stijl klinkt Waxahatchee kwetsbaarder dan ooit, maar de krachtige vrouw die op Out in the Storm te horen was, blijft ook op Great Thunder recht overeind. Waxahatchee is een veelzijdige artiest en het is bijzonder dat ze de luisteraar op zulke verschillende manieren steeds weer weet te raken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *