Walter TV – Carpe Diem Laura Palmer en Elvis Presley te vinden in de wanorde van Walter TV

Walter TV is wars van Facebook. Op de pagina van de groep staan de namen Jon Hamm, Keanu Reaves (inderdaad, met spelfout) en Sissy Spacek als leden. Het drietal Pierce McGarry (zanger/gitarist), Joe McMurray (drummer) en Simon Ankenman (bassist) houdt de zaken graag in eigen handen en laat zich de wet niet voorschrijven door mensen als Mark Zuckerberg.

Walter TV is een trio uit Canada. Vanaf de eerste repetitie klinkt er anarchisme in de punkmuziek, is er een DIY-houding. De groep debuteert in 2013 met Appetite, brengt vervolg Blessed twee jaren later uit en bestookt de muziekmarkt dit jaar met Carpe Diem. De lo-fi, urgente punk wordt in een studio in een niet al te duur muzikaal jasje gehesen. Bij een eerste beluistering lijkt chaos troef, bij meerdere draaibeurten komt de kracht van de muziek steeds sterker naar voren. Leden van de groep staan op het podium in de begeleidingsband van Mac DeMarco, de succesvolle singer-songwriter die ooit de basgitaar in Walter TV speelde. McGarry en McMurray zijn uitstekende muzikanten die elk commercieel nummer van DeMarco naar een goed einde kunnen musiceren. Die kwaliteit kunnen ze missen als kiespijn in hun eigen band. Invloeden als shoegaze, britpop en Amerikaanse psychedelische rock mogen juist de chaos vergroten.

Tien nummers van bij elkaar iets meer dan dertig minuten zijn op Carpe Diem te horen. Interessante titels als ‘Graceland’ en ‘Laura Palmer’ laten horen dat de groep de actualiteit volgt. De sterfdag van Elvis Presley was op 16 augustus en David Lynch maakt dit jaar een vervolg voor de serie Twin Peaks. Walter TV volgt gebeurtenissen uit de culturele geschiedenis en de actualiteit van Amerika. De verhalen over idolen op Carpe Diem komen vanuit een beeldbuis, vanaf een bioscoopdoek of uit geschiedenisboeken.

In opener ‘Begotten’ en afsluiter ‘LA JAM’ klinken dezelfde wat bizarre geluiden als opening en afsluiting van het nummer. Tussen deze twee tracks is indie, wanorde en lol te beluisteren, maar nergens gooien de drie leden er met de pet naar. De teksten zijn eenvoudig, soms wat moeilijk verstaanbaar, maar zeker niet simpel. Walter TV wijst naar misstanden in de wereld, maar erkent ook niet de macht te hebben er veel aan te kunnen veranderen.

Walter TV heeft weinig met politiek. De wereld stopt bij de studiovloer, de planken van een concertpodium en het scherm van de televisiewereld. Als het resultaat van deze bewuste kortzichtigheid platen oplevert als Carpe Diem, zijn er geen verliezers. De nummers van de Canadezen barsten uit elkaar van energie.

In een recent interview uitte McGarry zijn verbazing over het muzikantenbestaan. Sinds kort verdient de groep voldoende dollars om de rekeningen te kunnen betalen. De belegde boterham wordt verrast bekeken en daarna met smaak en plezier verorberd. Een mooi motto van Walter TV is: “Vergeet de dagelijkse sores voor dertig minuten en pluk de dag.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *