Vera op Noorderzon: Joost Dijkema en HACHE (23-08-2017) Fingerpickin' en een hoop galm in Vera's container

Vijf dagen lang programmeert Vera op festival Noorderzon in Groningen undergroundbands in een container. Kaartjes zijn pas vlak voor de korte optredens verkrijgbaar, maar de concerten zijn meestal uitverkocht. Make A Fuzz doet verslag van dag twee.

Joost Dijkema

Hoewel elke act slechts twintig minuten mag spelen, begint Joost Dijkema doodleuk met een minutenlang instrumentaal nummer waarin hij meteen zijn beste troef op tafel gooit: zijn magnifieke fingerpickin’ speltechniek. Het geeft de eigenwijsheid aan van de jonge singer-songwriter uit Groningen. Ook wanneer hij zijn rasperige zangstem opzet, weet hij te boeien met ingenieuze songs vol fraaie melodieën. Het zittende publiek is muisstil en hoewel het stemmen van zijn gitaren de vaart wat uit het optreden haalt, geeft de ontspannen maar uitermate geconcentreerd spelende Dijkema een intrigerend optreden, waarin hij zijn unieke muzikale talent bijna achteloos tentoonspreidt.

HACHE

Eveneens uit Groningen komt HACHE, een soort allstarband met tevens een aantal Spanjaarden in de gelederen. De band gooit het over de psychedelische boeg met vervreemdende nummers met mysterieuze titels en vooral een boel galm. In de kleine container staat het volume op elf zodat je, ondanks de op momenten enigszins richtingloze songs, toch bij de les blijft. Hoogtepunt van het optreden is een minutenlange aanklooisessie met effecten en snaren.

Beeld: Jan Westerhof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *