Vera op Noorderzon: Korfbal en Blackup (24-08-2017) Dokkumse gitaarmuziek en Belgische garagepunk

Vijf dagen lang programmeert Vera op festival Noorderzon in Groningen undergroundbands in een container. Kaartjes zijn pas vlak voor de korte optredens verkrijgbaar, maar de concerten zijn meestal uitverkocht. Make A Fuzz doet verslag van dag drie.

Korfbal

Korfbal komt uit wat we misschien zo langzamerhand wel de Dokkumse gitaarschool mogen noemen met bands als The Homesick en Yuko Yuko. En dat betekent stekelige nummers met wendingen die alle kanten op gaan: van punk naar shoegaze en van wave naar postrock. De drummer is de losjes maar tegelijkertijd straf spelende aanjager van een fraai optreden vol twinkelende klanken met een stevige Pavement-tic. Het lijkt soms alsof de bandleden elk nummer maar wat doen, maar de klanken van de jonge groep zitten verdomd goed in elkaar en het gaat uiteindelijk altijd de goed kant op. Hoewel de zang wat oppervlakkig klinkt, koppelt Korfbal spelplezier bijna ongemerkt aan muzikaal vernuft.

Blackup

Uit België komt Blackup om een oorverdovend hard optreden te geven. Het kwartet klapt er vanaf de eerste maten vol in met vuige garagepunk. Het is muziek om de vuisten bij in de lucht te steken. De eendimensionale gitaarlijnen dreinen bij momenten fijn door, waarbij ze doen denken aan Neêrlands eerste punkband Ivy Green. En hoewel een gitarist over de grond kronkelend doorspeelt en de zanger/gitarist ook regelmatig tussen het publiek te vinden is, kunnen deze showelementen niet verhullen dat niet elk nummer even sterk is.

Beeld: Jan Westerhof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *