Unknown Mortal Orchestra – Sex & Food Heeft zijn kruit te snel verschoten

Een doorgewinterde psychliefhebber danst zonder enige schaamte op de aanstekelijke nummers van Unknown Mortal Orchestra; een reguliere popfan tolereert zonder enige moeite de fuzzy en psychedelische invloeden die de groep in de songs verwerkt. Unknown Mortal Orchestra combineert het beste van pop en psych en dat legt het duo geen windeieren. Opvolger van het zomerse Multi-Love uit 2015 is Sex & Food.

Sex & Food: een simpele titel in de categorie van ‘Drank en Drugs’. Op de cover zien we een figuur met één hand op het hart en de andere op de maag. Natuurlijk gaat de plaat niet over seks en eten, maar over consumentisme en hoe we daardoor beïnvloed worden. Voor de opnames reisden de Nieuw-Zeelanders de wereld over en werden ze op elke locatie aangevuld met plaatselijke muzikanten. Het resultaat is een gevarieerde plaat die voor de helft uit hoogtepunten bestaat. De andere helft: tsja, we zullen het erover hebben, maar liever deden we het niet.

Sex & Food begint psychedelisch rockend met een intro dat uitmondt in het fuzzy, funky ‘Major League Chemicals’. ‘Hunnybee’ is heerlijk licht en soepel en zorgt voor een uitstekende afwisseling. De eerste helft van het album wordt afgesloten met het moddervette, opnieuw zeer fuzzy ‘American Guilt’, een prijsnummer met doeltreffende riff en vervormde stem van zanger en oprichter Ruban Nielson dat het live ongetwijfeld ook uitstekend zal doen. Het nummer kent een rustiek outro dat helaas vooral symbool staat voor het wegvloeien van energie.

Op de tweede helft van de plaat is namelijk, wellicht op het zomerse ‘Everyone Acts Crazy Nowadays’ na, de accu leeg en lijkt er in slowmotion naar het eind toe te worden gewerkt. De zang op ‘Not in Love We’re Just High’ – om aan deze titel verder maar geen woorden vuil te maken – is gewoonweg irritant, maar dat is eigenlijk het enige bijzondere wat nog op te merken valt. De combinatie van voortkabbelende nummers werkt slaapverwekkend naar het slot toe.

Met Multi-Love produceerde Unknown Mortal Orchestra een heerlijke plaat waar de ene na de andere catchy, psychedelisch funkende song passeerde. Of het nu te wijten is aan een ongelukkige indeling van songs of een teveel aan niet-beklijvende nummers, Sex & Food weet de verwachtingen niet waar te maken. Toch voegen de Nieuw-Zeelanders enkele knallende songs toe aan hun oeuvre, die de tocht naar concerten (bijvoorbeeld op Best Kept Secret) zeker de moeite waard zullen maken. Wij zetten ‘American Guilt’ nog maar even op repeat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *