Goat Girl – Goat Girl Terechte arrogantie van vier beginnelingen

De plaat van Superorganism al gehoord? Die release die maanden mee zal gaan en nu al een plek opeist in de eindlijstjes van dit jaar. Terwijl de trouwe luisteraar nog volop geniet van het materiaal van deze debuterende Britten, met wat Japanse vocalen, is er een volgende prachtrelease uit het Verenigd Koninkrijk. Goat Girl censureert geen materiaal, maar gooit gewoon negentien rock-  en popnummers op een schijf of in een stream en verrast net zo gemakkelijk met al die tracks. Goat Girl is rauwe, vrouwelijke postpunk met country- en goth-invloeden.

Het is alsof de groep elk idee heeft omgetoverd tot een liedje. De luisteraar die het gemak zoekt zal de muziek, de invallen, de hoeveelheid ideeën afdoen als een gebrek aan kritisch componeren. Bij het beluisteren van Goat Girl blijken veel invallen levensvatbaar. Natuurlijk zijn er invloeden aan te wijzen, maar met het louter en alleen noemen van  idolen wordt de groep tekortgedaan. The Fall, PJ Harvey, heel veel muziek uit de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw, Elastica en meer.  Het is lastig om voor dit debuut een sleutelnummer aan te wijzen en dat komt niet omdat veel van de liedjes niet langer dan twee minuten duren. Veel kwaliteit maakt het maken van keuzes moeilijk. ‘Moonlit Monkey’ – vooruit, één nummer dan – is lo-fi rock met wortels in de vorige eeuw en een geluid dat klinkt als vandaag en morgen. Binnen al die kwalitatief goede nummers een track die er nog eens extra uitspringt.

Goat Girl is een meer dan veelbelovend debuut. Het is geen release met negentien ideeën die elk in een nummer zijn gestopt. De tracks verdienen aandacht. Bovendien is het een release die niet alleen doet uitzien naar de optredens van het viertal, maar ook naar meer producties van deze ongewoon talentvolle groep.

Goat Girl? Gekke naam trouwens.

In mei en juni gaat de groep als voorprogramma van Parquet Courts op pad in Engeland. Een affiche om jaloers op te zijn. Voor de Nederlandse podia heeft het viertal de komende weken slechts één datum. De kleine zaal van Paradiso zal op 14 mei meer dan gevuld zijn. Gaat dat zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *