The Pop Group – Honeymoon on Mars Huwelijksreis mist urgentie

The Pop Groups punkklassieker For How Much Longer Do We Tolerate Mass Murder?, het tweede album van de band, verscheen in 1980. Pas in 2015 lag opvolger en derde album Citizen Zombie in de schappen van de winkels. De release kreeg alleen maar lovende en dik verdiende positieve recensies. Slechts een jaar later is er een vervolg. Bij Honeymoon on Mars stond Dennis Bovell achter de knoppen; dezelfde Bovell die ook debuut Y (1979) produceerde. Zanger Mark Stewart had bij de aankondiging van de nieuwe release de volgende woorden voor de pers: “The album is a stand against manufactured hate” en “a hypersonic journey into a dystopian future full of alien encounters and sci-fi lullabies“. Een mondvol, en in plaats van vertalen is het goed om wat nummers de revue te laten passeren. Wat is er gebleven van het provoceren van de autoriteiten en het verveeld uiten van de dagelijkse sleur? Haalt de groep het niveau van anthem ‘We Are All Prostitutes’, het nummer uit 1979 dat in alle toptienlijstjes van de punkmuziek bovenin eindigt?

In opener ‘Instant Halo’ vraagt Stewart de hulp van de luisteraar: “Help me please, I’m going on a desperate journey“. Het is niet meer dan een knipoog. The Pop Group grijpt direct daarna in ‘City of Eyes’ naar het zware, groovende punkgeluid waarmee de groep bekend is geworden. Dat is ook meteen de kritiek die Honeymoon on Mars na beluistering verdient. Het album voegt niet of nauwelijks iets toe aan Citizen Zombie. De teksten in nummers als ‘War Inc.’ en ‘Burn Your Flag’ zijn kritisch, maar herhalingen van boodschappen die bekend zijn.

De groep overtuigt het meest in een nummer als ‘Little Town’. Het geluid van 1980 krijgt daarin  ondersteuning van de bas van Bovell. In dit nummer gaat de compositie van 2016 prachtig gelijk op met de herinnering aan de muziek uit 1979. Drie of vier nummers die de moeite waard zijn, is te weinig voor een volledige release. Het is leuk om iets te horen van de oude meesters van de punk, maar bij Honeymoon on Mars gaan de gedachten al snel terug naar de releases van 1979 en 1980.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *