The Heck – On Your Nerves

In de jaren zestig had je bij wijze van spreken op elke straathoek een beatband. Nederbeat kreeg tot ver over de poldergrenzen een geduchte reputatie met bands als The Outsiders, Q65 en uiteraard Shocking Blue. Maar dat was toen. Tegenwoordig zijn er, hoewel met een vergrootglas, nog steeds bands te vinden die met de erfenis van weleer aan de haal gaan. The Heck uit Drenthe is hiervan een uitstekend voorbeeld, hoewel ze geen muzikale oogkleppen ophebben en ook putten uit sixtiespunk en garagerock.

Zanger/gitarist en frontman Henri Sulmann, aka Keefman, maakte met De Keefmen al prima platen die op dezelfde leest geschoeid waren. Daarnaast speelt hij nog in garagerockabillyband The Sensational Second Cousins. The Heck is volgens eigen zeggen het logische vervolg op De Keefmen. De band maakte al twee furieus stomende rock-‘n-rollplaten en diverse singles. Het iets langer dan een halfuur durende On Your Nerves is het vanzelfsprekende vervolg hierop. The Heck wisselt in twaalf nummers op opwindende wijze stuivertje tussen het maniakale van Lost Sounds en het golvend melodieuze van The Outsiders.

Toch is er wel iets veranderd ten opzichte van de muzikale adrenalinestoot die voorganger Heck Yeah! In 2021 was. The Heck vliegt op On Your Nerves niet meer in vrijwel elk nummer uit de bocht, maar maakt ook plaats voor meer ingetogen songs en beschouwende teksten. Zo zingt Keefman over zaken als ouder worden en in albumhoogtepunt ‘Chance of a Lifetime’ over al dan niet gemiste kansen. Ook het fraai melodieuze ‘Make It Count’ is gewoon een uitstekende popsong die doeltreffend bijdraagt aan de variatie die de plaat kenmerkt.

Het garagebloed kruipt echter nog steeds waar het niet gaan kan en in een vuig nummer als ‘Gotta Get Away’ haalt The Heck nog steeds met gemak zijn garagepunkgram met een verslavende gitaarriff, maniakale zang maar vooral voortreffelijk ADHD-drumwerk van Erik Berends. De nummers zijn in zo weinig mogelijk takes opgenomen in Keefmans thuisstudio, waardoor de spontaniteit gehandhaafd blijft zonder te vervallen in gruizige opnamekwaliteit. Het maakt van On Your Nerves een even energieke als toegankelijke plaat die tevens tot ongetwijfeld opwindende optredens zal leiden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *