The Amazons + The Great Communicators – Vera, Groningen (22-09-2017) Lichte identiteitscrisis bij Britse indierockers

De grote zaal van Vera is net niet uitverkocht en de voorste rang staat ietwat zenuwachtig om zich heen te kijken, wachtend tot de eerste tonen van The Amazons de zaal zullen vullen. Dit wachten wordt verlicht door de Haags-Amsterdamse band The Great Communicators (zie foto hieronder). Het indiesextet wordt geleid door vocalisten Arend Dijkstra en Shawnee Erfman en de zwoele samenstelling slaat direct aan. Hoewel de teksten van de laatste plaat Lucky Horse enigszins melancholisch zijn, trekken de instrumentele aspecten dat weer recht met vrolijke hooks en een zomerse vibe. De vocalen van Dijkstra en Erfman smelten soepel ineen en terwijl de twee zich geheel in hun eigen wereld wanen, dansen ze de set door. Na singles ‘Big Ideas’ en ‘Motion’ is het tijd voor The Great Communicators om plaats te maken voor The Amazons.

Dat The Amazons (zie ook foto bovenaan) strakke hitjes schrijft en gek is op het uitbrengen van gelikte videoclips, is oud nieuws. De hype rondom het Britse viertal, bestaande uit vocalist Matt Thompson, gitarist Christ Alderton, bassist Elliot Briggs en drummer Josef Emmet, steeg medio 2016 en houdt nu, een jaartje later, nog steeds stand. Na festivals als Paaspop, Best Kept Secret en Pukkelpop zijn The Amazons nu bezig met hun eigen Nederlandse tour.

Thompson stapt het podium op, schudt even zijn kenmerkende rode haar uit zijn gezicht en kijkt grijnzend naar de voorste rij, waar een hoop gegil vandaan komt. ‘Ultraviolet’ is het eerste nummer dat ten gehore wordt gebracht en het is te hopen dat het niet de toon zet voor de rest van de avond. Thompsons vocalen zijn schel, Briggs’ bass staat te luid en Alderton gaat een aantal keer de mist in. Het tweede nummer ‘Burn My Eyes’ klinkt instrumentaal al wat beter, maar Thompson lijkt de draad kwijt te zijn. Onopvallend seinend naar de geluidstechnicus probeert hij er nog wat van te maken. Daarna weten de heren zich verbazingwekkend te herpakken. Een verfrissende omslag vindt plaats tijdens ‘Stay With Me’. Het viertal durft weer adem te halen en laat het perfectionisme achterwege.

Zonder dat hele perfectionistische randje, dat voor The Amazons niet goed samengaat met het proberen van nieuwe trucjes, weten de indierockers een plezierige show neer te zetten. Vooral vocalist Thompson is druk bezig met het aanzetten van Alex Turner-achtige nonchalance, terwijl hij daardoor juist de controle verliest over zijn stem. Erg zonde, want de juiste techniek is zeker aanwezig. Het publiekelijk uittesten van nieuwe trucjes om te verdoezelen dat je met een lichte identiteitscrisis rondloopt, werkt in ieder geval niet.

Halverwege de set, tijdens ‘Black Magic’, heeft Thompson eindelijk door dat de gelikte rocksongs hoe dan ook wel aanslaan, zelfs zonder zijn geïmproviseerde trucjes. De dansbare nummers, de herpakte, rauwe stem van Thompson en de stevige drums houden de tweede helft van de set in balans. Vanaf dit punt in de set is het helemaal niet meer zo gek dat deze band zo’n festivalhype is geworden. De snerpende gitaren doen hun werk, terwijl de indierock wordt aangezet en een vleugje poppunk ingegoten krijgt. Deze jongens weten heel goed waar ze mee bezig zijn. De meezingbare teksten, de onvergetelijke melodielijnen en de kloppende look en feel van de band in het geheel: het voelt allemaal een stuk groter aan dan het vanavond is.

Wanneer de laatste tonen van ‘Something In The Water’ vervagen en de vier heren het podium verlaten, sprint een grote groep jonge meiden al richting de uitgang. Spijtig, want wanneer The Amazons terug het podium op lopen voor de toegift, is een kwart van het publiek de zaal al uit. Terwijl ‘Junk Food Forever’ wordt ingezet, is er niets meer te merken van de identiteitscrisis van de eerste nummers. Energieker dan ooit wordt het laatste nummer afgemaakt. Als The Amazons doorgaat met waar de band goed in is, kan deze hype nog wel eens blijven hangen.

Beeld: William Maail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *