Swamp Dogg – Sorry You Couldn’t Make It Machtige country soul

Daar staat hij dan, midden op de weg, met zijn bosje rozen. Sorry You Couldn’t Make It heet zijn laatste album en vrolijk klinkt dat niet. Jerry Williams gaat sinds 1970 als Swamp Dogg door het artiestenleven. 77 is hij inmiddels, maar zeker nog niet van plan om van zijn pensioen te gaan genieten. Zijn nieuwste album is gevuld met smachtende ballads en uptime soul. Soul die dicht tegen country aanligt. Het gevoel dat ten grondslag ligt aan beide genres ligt dan ook dicht bij elkaar. En het album is opgenomen in Nashville, “home of the country music”.

Op het vorige album experimenteerde hij met auto-tune maar op dit album is zijn stem weer naturel. En dat klinkt prima, krachtig en laidback. De veertienkoppige band zet daar een stevig fundament onder, met een prominente rol voor het Hammond B-3-orgel, bespeeld door Derrick Lee.

Samen met countryfolklegende John Prine mijmert Swamp Dogg in ‘Memories’ over de herinneringen waarvan ze hopen dat ze niet verdwijnen, zoals mensen dat wel doen. Niet alleen zingt Swamp Dogg over verloren liefdes, maar ook over families waarin het helemaal misgaat. In ‘Family Pain’ het pijnlijke verhaal van een familie die alle meubelen heeft verkocht, geen eten meer heeft en niets anders doet dan crack en cocaïne roken. De bijtende gitaarsolo en snijdende viool versterken het hopeloze gevoel – uptempo, maar dansen voelt ongepast.

Swamp Dogg is met zijn bosjes rozen inmiddels aangekomen bij het graf van zijn vrouw. Huilend vertelt hij haar dat hun zoontje ‘Billy’ net vandaag zijn eerste stapjes heeft gezet en dat het hem zo spijt dat zij het niet kan zien. Hij verontschuldigt zich voor de vlekken op de rozenblaadjes, veroorzaakt door zijn tranen. Veel droeviger kan het niet worden. Maar o, wat een fraai album is dit geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *