Klangstof – Paard, Den Haag (07-03-2020) Boeiend van het begin tot het einde

Het is vanavond enorm druk in het Paard, maar dat komt ook een beetje doordat zangeres Maan in de grote zaal optreedt. Klangstof heeft de kleine zaal echter ook uitverkocht – frontman Koen van de Wardt zal later degenen bedanken die vandaag nog de laatste kaartjes bemachtigd hebben.

Van de Wardt begon ooit als bassist in de Nederlandse indieband Moss, maar verliet die groep in 2015 om verder te gaan met zijn eigen project Klangstof. Debuutplaat Close Eyes to Exit verscheen het jaar erop. Na een niet in alle opzichten geslaagd avontuur in Amerika (het grote, commerciële label Warner had iets andere ideeën over waar het heen moest met de muziek van Klangstof dan Van de Wardt zelf, en beëindigde de samenwerking), is Klangstof nu terug met het kersverse album The Noise You Make Is Silent.

Het podium is donker wanneer het vierkoppige gezelschap opkomt en zal dat de rest van het concert blijven. De band wordt slechts van de achterkant en zijkant verlicht door grote lampen, soms felwit en blauw knipperend, soms zwoel roodgekleurd. Het draagt bij aan de mysterieuze sfeer van de muziek, die gekenmerkt wordt door elektronica, beats, synths en de ingetogen, soms ijle zang van Van de Wardt.

Klangstof opent met ‘Blank Page’, tevens de openingstrack van het nieuwe album. Het wordt subtiel opgebouwd; beginnend met een droge baslijn en beats komen er steeds meer laagjes bij van zang, synths, galm en elektronische geluiden, en gaat het tempo omhoog. De sfeer is gelijk neergezet, en het is lastig stil te staan op dit dansbare nummer.

De muziek blijft het hele optreden lang boeien. Spannende ritmes en interessante melodieën komen samen in gelaagde en afwisselende composities waarin elk instrument zijn eigen, sterke rol heeft. Hierdoor ontstaat een prachtig rijk geluid waarin je steeds iets nieuws kunt horen. De zang van Van de Wardt voegt warmte toe; zijn stem wisselt moeiteloos tussen tedere, ontspannen laagte en uitgesponnen, ijle hoogte – waarbij hij soms in de verte aan Radioheads Thom Yorke doet denken.

Variatie is er niet alleen in de nummers zelf, maar ook tussen de afzonderlijke nummers. Ze zijn ingetogen en dromerig, zoals ‘Hostage’ of ‘Spending Hours’, maar kunnen ook een aanstekelijk of zelfs zomers tintje hebben, bijvoorbeeld ‘Death09’ en ‘Phantoms’. Vrolijkheid is er ook wanneer Van de Wardt het publiek uitnodigt de riff mee te zingen in ‘Amansworld’.

De toegift begint met Van de Wardt solo op het podium, die ‘We Never Liked the Outcome’ ten gehore brengt – een klein, melancholiek liedje dat hij samen met Wayne Coyne van The Flaming Lips schreef (een positief overblijfsel van de reis naar de Verenigde Staten). Daarna komt de rest van de band weer het podium op voor nog twee nummers, waarvan ‘Death03’ het laatste is: een mysterieuze song die opbouwt naar een climax waarin alle bandleden zich nog één keer kunnen uitleven.

Na een eerste week van optredens in Nederland begint Klangstof nu aan een Europese tour. Een internationale doorbraak ligt dus alsnog in het verschiet, en terecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *