Maria McKee – La Vita Nuova De zweefvlucht van de zeearend

Maria McKee La Vita Nuova

Stel je voor, hartje zomer, de zon schijnt volop en je loopt door Ierland. Je nadert het zuidelijkste punt, Ceann Bró, Iers voor Brow Head, en je rugzak heb je stevig omgebonden. Je geniet van de omgeving en je ziet in de verte een zeearend vliegen. Die arend komt ineens wel erg dichtbij, grijpt met zijn klauwen je rugzak en tilt deze met jou er nog aan de lucht in. Samen zweven jullie over land en over zee, wat een machtig uitzicht, wat een geweldige, vrije, glijdende vlucht. Dat is het gevoel dat Maria McKee oproept met haar laatste album La Vita Nuova.

In 1982 richtte McKee de band Lone Justice op. Cowpunk die in de smaak viel bij bezoekers van hun optredens, waaronder countrylegende Dolly Parton en Benmont Tench, toetsenist van Tom Petty & The Heartbreakers. Hun albums werden positief ontvangen maar van een doorbraak kwam het niet. Succes had McKee wel met ‘ A Good Heart’, het nummer dat ze schreef voor Feargal Sharkey en met haar eigen ‘Show Me Heaven’, gebruikt in de soundtrack van de film Days of Thunder. Na Lone Justice begon McKee een solocarrière, bracht vijf studio- en twee livealbums uit, maar na 2007 werd het stil.

Maar in 2017 gebeurt er wat met McKee. Ze realiseert zich dat ze inmiddels halverwege haar leven is, haar moeder takelt af en krijgt zware dementie. Zelf heeft McKee geen kinderen en haar huwelijk is platonisch geworden. Ze gaat schrijven, veel schrijven. De nummers die ze schrijft zijn een hommage aan Dante (1265-1321), de Florentijnse dichter en zijn Vita Nuova, 31 gedichten vol passie voor zijn geliefde Beatrice. Die passie is wat La Vita Nuova ook uitstraalt. Kleine liefdevolle nummers over het laatste uur van een dier waar afscheid van wordt genomen. En uitgesponnen nummers, subtiel opgebouwd van een enkele piano of gitaar tot compleet orkest en weer terug. Ze voelen als een glijvlucht onder de vleugels van een zeearend.

Al het gitaarwerk, vocalen en piano deed McKee zelf, ook alle blazers- en strijkersarrangementen zijn van haar hand. In ‘Courage’ komt Sweet Beatrice voorbij. Al vindt Beatrice de affectie voor haar misschien belachelijk, om dat te vertellen ontbeert McKee de moed. De Amerikaans McKee woont alweer heel wat jaren in Engeland. Dat hoor je terug in haar spraak; keurig gearticuleerd Engels, waar een zekere afstand te horen is die goed past bij het gevoel van hoofse liefde.

In ‘Right Down to the Heart of London’ verwijst McKee naar Hard Times van Charles Dickens en het nummer sluit af met geluiden uit de stad die uit een ver verleden lijken te komen. In ‘I Just Want to Know That You’re Alright’ zingt ze tot kinderen “It’s ok that you’re not mine, I can live with lack, there is no going back, but you may need to know that I will be alright.” Het album gaat diep en je kunt niet anders dan je door de passie van McKee te laten meevoeren. Er valt nog veel te schrijven maar ga vooral luisteren naar dit PRACHTALBUM!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *