Steve Earle & The Dukes – J.T. Aangrijpend album van liefhebbende vader

Op 20 augustus 2020 overleed Justin Townes Earle, slechts 38 jaar. Hij liet een vrouw en een dochter na en werd overleefd door zijn moeder Carol Ann en vader Steve. Troubadour Steve Earle verloor zijn eerstgeboren zoon. De relatie tussen hen was niet altijd goed, maar gelukkig op het eind wel. In hun laatste telefoongesprek sloot Steve af met de woorden “I love you”. “I love you too”, was het antwoord van zijn zoon.

Justin Townes had net als zijn vader een succesvolle carrière als muzikant. Op J.T. vertolkt Steve nummers van de hand van zijn zoon. Die nummers zet hij helemaal naar zijn hand zodat het album vertrouwd klinkt. Gezongen met zijn ruige stem en begeleid door zijn vaste begeleidingsband The Dukes is het een prima album met stevige americana geworden. Het album is digitaal uitgebracht op 4 januari 2021, de dag dat Justin Townes 39 zou worden; later volgt een fysieke uitgave.

Mocht je de achtergrond niet kennen, dan zou je vrolijk kunnen worden van dit album. De nummers worden met zo veel liefde en kwaliteit gespeeld, daar kan niets mis mee zijn, zou je denken. Er is ook niets mis mee, maar nee: vrolijk word je niet van dit album; droevig ook niet trouwens. Het geeft een sterk melancholisch gevoel.

Het is een afwisselend album met stevige uptempo nummers als ‘Maria’ en ‘They Killed John Henry’ en fraaie ballads ‘Far Away in Another Town’ en ‘Turn Out My Lights’. In het laatste nummer krijgen de regels “I can see you in my dreams / Every time I close my eyes” toch wel een heel speciale betekenis.

Het afsluitende nummer van het album, ‘Last Words’, is van Steve zelf. Hij zingt over de eerste adem van Justin Townes bij zijn geboorte tot het laatste telefoongesprek dat ze samen hadden. De onheilspellende viool van Eleanor Whitmore zorgt dat de rillingen over je rug lopen. Indrukwekkende afsluiting van een aangrijpend album.

De opbrengst van het album gaat naar de driejarige dochter van Justin Townes, Etta.


Steve Earle (links) en zijn zoon Justin Townes Earle (rechts op gitaar) in 2003 in Paradiso (foto Peter).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *