Ane Brun – After The Great Storm Ane Brun verrast met nieuwe stijl

Ane Brun is een Noorse zangeres, songwriter en gitariste die woont in Stockholm, Zweden. Sinds 2003 heeft zij negen studioalbums uitgebracht en ze werkte samen met artiesten als A-ha, Ron Sexsmith, Madrugada en Koop. Ook componeert zij muziek voor films en televisieshows. Brun trad op tijdens de Polar Music Prize van 2010 en 2017. Zij verraste en ontroerde winnaars Björk en Sting met een eigen interpretatie van hun liedjes ‘Jóga’ en ‘Why Shoud I Cry’. Ook gaf ze een tweetal indrukwekkende optredens tijdens het Nobelprijsdiner 2017 en de Nobelprijs voor de Vrede van 2018 voor het daar aanwezige Zweedse koningshuis. Ane Brun heeft inmiddels een omvangrijke staat van dienst.

Brun maakte bekend dat ze dit jaar niet één, maar twee nieuwe albums uitbrengt. Haar eerste nieuwe muziek sinds album When I’m Free uit 2015. Het eerste album After The Great Storm komt op 30 oktober 2020 uit en How Beauty Holds The Hand Of Sorrow volgt op 27 november 2020.

After The Great Storm opent met ‘Honey’. Wat meteen opvalt is het gebruik van elektronische drum en synths. Aangenaam zijn de wat meer aanwezige backing vocals. Op de rest van het album blijkt ook dat Ane Brun een nieuwe weg is ingeslagen. Waar ze zich in het verleden richtte op het genre singer-songwriter, lijkt ze nu op zoek te gaan naar een meer elektronisch geluid. Dat pakt op nummers ‘Honey’, het weemoedige ‘Crumbs’ en het dansbare ‘Take A Hold Of Me’ heel goed uit.

‘After The Great Storm’ is een donkerder, melancholisch nummer, dat dankzij onheilspellende violen een zwaardere lading krijgt. De ballad ‘Fingerprints’ is een rustig, verstild lied, met violen die het geheel nog wat lieflijker maken. Het nummer eindigt met een opvallend synthesizergeluid, waardoor het net even een aparte twist krijgt. Het album eindigt met ‘We Need A Mother’, dat reflecteert op de hedendaagse, maatschappelijke problematieken. Tekstueel sterk, maar het lied komt wat behoudend over.

Ondanks alle vernieuwing blijft de voor Brun kenmerkende melancholie de boventoon voeren in haar muziek. Dat vormt een mooie combinatie met haar nieuwe geluid. After The Great Storm is verkennend en soms wat behoudend, maar zeker verrassend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *