Kiwi Jr. – Cooler Returns Fijne lentesoundtrack

De Canadese band Kiwi Jr. nam Cooler Returns op tijdens de eerste corona-quarantaineperiode. Deze toch ietwat deprimerende omstandigheden zijn niet af te horen aan dit vrolijke, energieke album – hun tweede, en het eerste dat op het label Sub Pop verschijnt.

De plaat bevat dertien nummers die in gemiddelde lengte nauwelijks de drie minuten aantikken. Kenmerkend zijn de rammelende, rinkelende gitaren en de nasale, nonchalante zang van Jeremy Gaudet, in een stijl die aan bands als Pavement doet denken. In de melodieën klinkt een aanstekelijke zorgeloosheid door. Ondanks deze stijlvastheid zit er overigens wel degelijk afwisseling tussen de nummers.

In opener ‘Tyler’ is gelijk al het enthousiasme en speelplezier van het viertal te horen. Het nummer wordt voortgestuwd door springerige pianodeuntjes en drums die het tempo erin houden, met daaroverheen de af en toe bijna overslaande zang van Gaudet en harmonieuze achtergrondkoortjes, die meteen een voorjaarsgevoel geven. ‘Maid Marian’s Toast’ heeft dezelfde vibe.

Andere tracks zijn wat minder melodieus en schreeuweriger en gaan wat meer richting punk, zoals ‘Undecided Voters’ en ‘Highlights of 100’. Deze beklijven wat minder maar duren dan ook niet lang. Interessanter zijn de nummers met meer opbouw, zoals ‘Only Here for a Haircut’ – een wat meer laidback nummer met slidegitaar en een subtiele mondharmonica. Het wordt afgewisseld door het puntige en uitbundige ‘Cooler Returns’.

Het album eindigt met misschien wel het beste liedje van de plaat, ‘Waiting in Line’. De aanstekelijke en uitgelaten sfeer wordt hierin perfect samengevat. De staccato coupletten monden uit in harmonieuze en melodieuze refreinen, met als hoogtepunt heerlijke ‘oehoe’s’ en ‘aahaa’s’ die uitnodigen tot meedansen en -zingen. Met Cooler Returns levert Kiwi Jr. een fijne soundtrack voor de lente af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *