Public Image Ltd. – Paradiso, Amsterdam (04-10-2023) De zwembandjes van Johnny Lydon en te dure hoodies.

Public Image Limited

De rij voor Paradiso strekt net tot om de hoek. Het duurt nog veel meer dan een uur voor PiL het podium zal beklimmen. Het zijn vooral vijftigers die wachten. Veelal een duo vrienden dat veel te bespreken heeft. Op vele plekken in de rij gaat het over het Engelse PiL en zelfs valt hier en daar de naam Sex Pistols. Punkicoon en sneerder van het zuiverste bloed Johnny Lydon treedt vanavond met zijn band op.

In de hal van Paradiso vertelt een medewerker dat er inderdaad géén voorprogramma is. De merchandisetafel vertelt het verhaal. Een koffiemok met het label van PiL kost €20,-, het goedkoopste T-shirt €40,- en een hoodie mag voor €70,- mee naar huis. Er loopt niemand met een capuchon in Paradiso. Een voorprogramma kost geld en die euro’s mogen worden besteed aan Public Image Limited. Duidelijk is dat een beetje een punkliefhebber een dikke portemonnee nodig heeft.

Als laatste betreedt Johnny Lydon het podium. ‘Penge’ is het openingsnummer en wordt loodzwaar ingezet door de ritmesectie. Drummer Bruce Smith en bassist Scott Firth laten de oude kerk trillen. Lydon heeft het liedje geschreven voor zijn in april gestorven vrouw Nora. Ze verloor de strijd van alzheimer, Lydon heeft haar de laatste jaren verzorgd. Zonder toelichting, zonder tijd voor enige emotie dendert de groep door met ‘Albatross’, een track van de release Metal Box uit 1979. Lydon bladert zijn tekstboek op de standaard naar de juiste pagina, neemt een slok cognac, spuugt de vloeistof in een vuilnisbak, leegt zijn neus in zijn hand en imiteert daarna een vliegende albatros. “Would you like to hear some music?” sneert hij de zaal in. Mondjesmaat reageert het publiek.

Public Image Limited

Gitarist Lu Edmonds wisselt voor de eerste keer van gitaar. Hij wil af en toe zelfs tijdens nummers een ander instrument. Verschillen zijn niet hoorbaar. ‘Being Stupid Again’ is een volgende compositie van de nieuwe langspeler End Of World. Bij het schilderen van de hoes vergat (!) Lydon het woord The, de titel had moeten luiden The End Of The World. Zo is er een titel met een verhaal. Ook ‘Being Stupid Again’ heeft een strak ritme en weinig of geen variatie. Alleen Edmonds wandelt af en toe buiten bekende paden. Lydon zingt niet maar leest en declameert de teksten. ‘Death Disco’ daarna is uit 1979, ‘Flowers Of Romance’ is het titelnummer van het album uit 1981. Zo wandelt PiL door de eigen catalogus, verrast geen moment en negeert grotendeels het nieuwe materiaal.

“There is and there will be only one Sex Pistol,” schreeuwt Lydon in zijn microfoon. Hij heeft zelfs de getypte tekst van de hit ‘This Is Not A Love Song’ nodig. De ritmesectie legt zestien keer een hard en eentonig fundament, Lydon roept wat amateuristisch de teksten in zijn microfoon. PiL is hard en monotoon. Tijdens de toegiften is de eerste hit ‘Public Image’ een welkome verrassing. Lydon lijkt even te zingen en het publiek helpt massaal. Lydon trekt zijn jas uit en blijkt flink te zijn gegroeid. Het is geen kwestie van een zwembandje, nee, hij draagt minimaal twee zwembandjes mee. Een punkicoon is dik geworden. Volgen ‘Open Up’ en ‘Rise’. De twee hits worden tamelijk ongeïnspireerd uitgevoerd.

De tournee van Public Image Limited begon op 8 september in Sheffield, Engeland. De groep speelt al een flink aantal avonden dezelfde setlist. Verveling lijkt voor Lydon en zijn muzikale vrienden iets uit een vorig leven. Bij de merchandisetafel ontbreekt End Of World. Een fan op leeftijd koopt een T-shirt. “Vroeger jatte ik veel, nu betaal ik te veel.” Paradiso loopt leeg. Pratende duo’s openen kluisjes. Er klinkt weinig tevredenheid. “Deze was niet voor de geschiedenisboekjes!” PiL stelde teleur!

Public Image Limited

Public Image Limited

Public Image Limited

Public Image Limited

Beeld: Peter

Een gedachte over “Public Image Ltd. – Paradiso, Amsterdam (04-10-2023) De zwembandjes van Johnny Lydon en te dure hoodies.

  1. Had het wel verwacht. Ben de afgelopen jaren nog naar Ministry, Psychic TV en Laibach geweest en heb mij bij al die concerten stierlijk verveeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *