Pip Blom + Personal Trainer – Paard, Den Haag (27-09-2019) Pip verwelkomt Pip

Voor een back- en on stageverslag van de twee jonge Nederlandse bands Pip Blom en Personal Trainer is Make a Fuzz welkom in het Haagse poppodium Paard. Terwijl duizenden mensen een klimaatmars lopen aan de andere kant van de stad, wordt hier alles in gereedheid gebracht voor het optreden van deze bands.

Pip Blom bestaat uit Pip (zang en gitaar) en Tender Blom (zang en gitaar), Darek Mercks (basgitaar) en Gini Cameron (drums). Het viertal maakt indiepop/lofi-rock en bracht in mei 2019 het debuutalbum Boat uit op het Britse label Heavenly.

Het voorprogramma wordt verzorgd door Personal Trainer. Dit collectief, onder leiding van Willem Smit (Canshaker Pi), bestaat uit rasmuzikanten die in een wisselende bezetting optreden. Soms staan ze met tien man op het podium, maar vandaag maken Abel Tuinstra en Kilian Kayser het tot een trio.

Voorbereiding en welkom

Omstreeks twee uur begint de crew van het Paard met het treffen van alle voorbereidingen. Mensen voor (podium-)techniek, geluid, logistiek, horeca en beveiliging zijn al druk in de weer.

De stagemanager van dienst, Pip Ske, zorgt voor een gastvrij onthaal en checkt alle technische details qua geluid en licht, de gemaakte afspraken en verzoekjes aan de hand van de rider.

Vroegâh ­– dat is Haags voor lang geleden – ontving zij al de voorvaderen van deze indiekinderen. Erwin Blom en zijn band Eton Crop (de vader van Pip en Tender Blom), John Cameron (vader van Gini Cameron), die onderdeel uit maakt van Claw Boys Claw, en John Cees Smit, frontman van Scram C Baby (vader van Willem Smit). Al deze muzikale genen, familiaire,  zakelijke- en liefdesverbanden passen ternauwernood in de kleedkamers.

Aankomst

Aan het eind van de middag arriveren de bands in het loadingdock van het Paard. Men groet en knuffelt elkaar en begint met het uitladen van de instrumenten en merchandise en gaat naar kleedkamers.

Kennismaking: “Hai, ik ben Pip. Nee, ik.” De ene Pip is vernoemd naar een hondje, de andere Pip naar een dj uit Engeland [foto boven].

Soundcheck

Onder leiding van de geluidstechnici verloopt de soundcheck professioneel en geroutineerd.

Abel Tuinstra (Personal Trainer): “Wacht! Ik moet nog even de gebruiksaanwijzing van die Nord opzoeken op mijn telefoon.”

Gini Cameron (Pip Blom) kalligrafeert onderwijl voor elk bandlid een setlist: “Het is tussendoor vaak wachten en dan heb ik lekker wat te doen.”

Willem Smit

Tender Blom 

In de kleedkamers

De heren van Personal Trainer doen de bandnaam eer aan. Abel Tuinstra en Kilian Kayser gaan gelijk een aantal spieroefeningen doen en bekijken of het direct zichtbaar resultaat heeft. Willem traint vooral zijn stem en smaakpapillen: “Lekker, die Franse kaasjes.”

De ruime gerestylede kleedkamer bevalt de band. Pip: “Zelfs de zakjes chips zijn met liefde neergelegd!”

Voor aanvang

Om er even uit te zijn dineert de band buiten de deur. Weer terug in de kleedkamer is het tijd voor wat andere kleding, liefde en een beetje make-up.

Support act Personal Trainer

Laat de warming-up maar aan Personal Trainer over. In een mum van tijd werkt hun energie aanstekelijk op het publiek. Ze spelen onder meer hun eerste single ‘The Lazer / Stormchaser of the Month’, die in mei 2019 uitkwam op Holm Front, het label van de Engelse band Sports Team. Het plezier en de gekke mutsjes en dansjes kunnen hun muzikaliteit en slackersound gelukkig niet verbloemen.

Concert Pip Blom

De discrepantie tussen de ontwapende jeugdigheid (lees: cuteness) van de bandleden en de juist brutale rafelrandjes in de muziek en teksten zet het brein van het publiek gelijk op aan. Hun kenmerkende lofigeluid klinkt als een perfect geoliede machine; soms dreigend (openingsnummer ‘Tinfoil’) en soms juist heerlijk dansbaar (‘Don’t Make It Difficult’).

Na afloop

Dat het publiek enthousiast was over het optreden blijkt ook uit de lange rij voor de merchandise van de bands.

Beeld: Judith Zandwijk / Jan Rijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *