Paceshifters – Asteriks, Leeuwarden (28-12-2018) Na tien jaar nog steeds relevant

Leeuwarden is fan van Paceshifters [foto’s boven en rechts]. De liefde is gelukkig wederzijds. Het Overijsselse powertrio bestaat namelijk tien jaar en keert hiervoor terug naar Asteriks. De uitverkochte show krijgt support van Psychotic Lumberjacks en Teen Creeps.

Na tien jaar in dezelfde band, lijkt het lastig om nog vernieuwend te zijn. Dat optreden meer een kwestie van ‘moeten’ wordt, in plaats van een ‘mogen’. Paceshifters lijkt nergens last van te hebben. De geboren muzikanten weten inmiddels wat het publiek verwacht en het drietal kan moeiteloos  aan alle verwachtingen te voldoen.

Het aangedikte intro van ‘Davis’ is dan wel niet bij iedereen bekend, het merendeel van de menigte kan de klassieker wel waarderen. Met ‘Nothing You Can Do’ komt de rest van het publiek ook in de stemming. De opbouw van de setlist laat een duidelijke groei zien in het repertoire van de heren.

De gebroeders Dokman nemen zonder twijfel het voortouw. Drummer Jesper Albers speelt echter een belangrijkere rol dan op het eerste gezicht te zien is. Zijn heldere achtergrondvocalen vullen de songs op waar dit nodig is en zijn drumspel is onmiskenbaar. Terwijl Albers drumt alsof zijn leven ervan afhangt, razen gitarist Seb Dokman en bassist Paul Dokman het podium over.

De energie spat ervan af. Ruw en ongetemd staat het publiek te genieten. Het drietal is hier vanavond niet om een album te verkopen, maar om het tienjarig bestaan te vieren. Dat merk je. Ondanks dat de druk hoog is om de vooruitgang te bewijzen, is dit vanavond geen prioriteit. Het enthousiasme van Paceshifters slaat over op het publiek en dat lijkt vanavond toch echt het belangrijkste te zijn.

Van ‘Beauty Queen’ tot ‘Drone’, alles wordt met open armen ontvangen. Paceshifters is na tien jaar nog steeds relevant. Sterker nog, het drietal wordt alleen maar beter. Ze blijven trouw aan zichzelf en hun muziek, zonder in herhaling te vallen. Het nieuwe werk is overduidelijk van het oude te onderscheiden, maar de rode draad is blijven hangen. Op naar de volgende tien jaar.

Psychotic Lumberjacks


 

Teen Creeps

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *