De beste concerten van 2018 De favorieten van onze redactie

André Rozendaal (schrijver + redacteur): Slumberland – Explore The North Festival, Leeuwarden (24-11-2018)


 
De bandopstelling van het Belgische Slumberland is opvallend: zanger en gitarist Jochem Baelus staat achter twee houten stellingen met breinaalden, een naaimachine, kookgerei en een super-8-projector. Deze gebruikt hij als instrumenten, waardoor vervreemdende geluiden ontstaan. Aan de zijkanten zitten twee drummers die sterk percussief hun ding doen. Zo ontstaat een hard en tribaal geluid dat steeds meer naar het mechanische van Suicide neigt. De pulserende bastonen veroorzaken bij tijd en wijle een muzikale hypnose. Het is uitermate knap wat Slumberland laat zien, maar vooral laat horen.

Karin Eggink (schrijver + eindredacteur): Scram C Baby – Cinetol, Amsterdam (25-10-2018)


 
In 2018 ben ik bij veel goede concerten geweest, maar dat van Scram C Baby is een van de optredens die me het meest zullen bijblijven. Er hebben op de avond van de releaseparty al wat goede bands opgetreden, maar zodra Scram C Baby het podium opkomt gebéúrt er iets in de volgepakte, intieme zaal van Cinetol. Wat volgt is een optreden vol energie en bezieling waar ik met mijn neus bovenop sta. Het album Give Us a Kiss is trouwens ook een van de beste van dit jaar. Ik heb er een nieuwe favoriete band bij!

Peter (fotograaf + redacteur): Wargirl – Paradiso, Amsterdam (27-08-2018)

Wargirl wargirlband
 
Voordat ik naar Wargirl ga luister ik even kort; het klinkt wel aardig. Maar wat een energie komt er van het podium en wat een uitstekende muzikanten staan er te spelen. Het publiek, van schoolgaande jeugd cultureel op stap in Amsterdam tot wat ouder, geniet met volle teugen. Na afloop vertelt gitarist Matt Wignall enthousiast over de geschiedenis van de band, waarvan de leden hun sporen al in diverse settings hebben verdiend.

Helen Wittebol (schrijver + social media): Editors – TivoliVredenburg, Utrecht (03-12-2018)


 
Editors behoort al jaren tot een van mijn favoriete bands en op 3 december bewijst de groep in de grote zaal van TivoliVredenburg opnieuw waarom. Tom Smith raast vol energie door de set heen, maar neemt ook voldoende tijd voor de intieme nummers. Hij weet alles te verkopen. De gehele band speelt keer op keer foutloos en de kracht die hierbij naar buiten komt, lijkt bijna onmenselijk.

Jaks Schuit (schrijver): Marlon Williams – Velvet Music, Amsterdam (13-04-2018)


Marlon Williams staat de avond van 13 april in Tolhuistuin in Amsterdam. De Nieuw-Zeelander heeft zojuist een tweede album uitgebracht. Make Way For Love bevat nummers over een scheiding en is een break-upalbum. Williams en Aldous Harding zijn eerder dit jaar uit elkaar gegaan. Voorafgaand aan het optreden speelt Williams drie nummers in Velvet Music aan de Rozengracht in Amsterdam. Er worden opnames gemaakt voor het radioprogramma Nooit Meer Slapen. Voor het optreden wandelt Williams door de winkel, rookt hij buiten een sigaretje, is hij voor fans aanspreekbaar en geniet hij van de gastvrijheid. Hij sluit de set af met ‘When I Was A Young Girl’. In drie liedjes verhaalt hij over zijn verdriet en maakt hij iedereen in de winkel blij.

Nienke Franzen (schrijver + redacteur): The Limiñanas – Fuzz Club Festival, Eindhoven (25-08-2018)


 
Al tijdens de opbouw van het concert van The Limiñanas op het festival van het label Fuzz Club in de Effenaar blijkt dat er een flinke formatie op het podium zal komen. Die blijkt bij aanvang van het optreden te bestaan uit zeven muzikanten en een afwisselend dansende en op een stoel zittende man in lichtblauw pak. De Franse band weet degelijke psychedelische plaatmuziek live om te zetten in een tegelijk feestelijk en hypnotiserend optreden. Mis The Limiñanas niet als ze komende februari in Tolhuistuin staan!

Sannette de Groes (schrijver + social media): The Black Cult – MadNes Festival, Ameland (06-07-2018)


 
Ik heb dit jaar veel minder gezien dan ik zou willen, omdat mijn gezondheid weinig toeliet. Het leukste concert was tijdens het MadNes festival, een heel relaxed festival waar dan ook veel reggae- en surfacts te zien zijn. Tussen al die laid-back muziek staat daar The Black Cult uit Groningen. Ik heb de jongens vanaf het begin meegemaakt en vond het leuk om ze op zo’n bijzondere locatie te zien. Jammer genoeg is het tijdens etenstijd, dus zijn er weinig toeschouwers. Maar ík was er wel en vond het (op wat foutjes na) tussen alle reggae-acts erg verfrissend.

Foto Slumberland van Marc Henri Queré, foto Scram C Baby van Karin Eggink, foto Wargirl van Peter, foto Editors van Harmony Gerber genomen op 13 mei 2018 in LA (cc), foto Marlon Williams van Justin de Nooijer (cc), foto The Limiñanas van Patrick Spruytenburg, foto The Black Cult van Oscar Anjewierden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *