Onze tips voor het hemelvaartsweekend Laat het alsjeblieft niet netflixend voorbijgaan

Lang weekend vrij vanwege Hemelvaart? Even lekker niks? Vergeet het! Het festivalseizoen is begonnen en er is dit weekend te veel te zien en horen om al netflixend aan je voorbij te laten gaan. Make A Fuzz tipt drie festivals en drie bands, elk te zien op twee van de drie festivals. Mix en match naar eigen believen.

Eindhoven Psych Lab

Na drie meerdaagse edities van Eindhoven Psych Lab slaat het festival dit jaar een keertje over. Erg jammer, want in de Effenaar gingen trouwe bezoekers al jaren op psychedelisch avontuur en kwamen ze telkens met een hoop nieuwe ontdekkingen thuis. Als kleine troost organiseert de Effenaar een avondprogramma met vijf bands: Föllakzoid, TRAAMS, Radar Men from the Moon, The Lucid Dream en Altın Gün. Voor de trouwe fans van het festival zal er ditmaal niet veel te ontdekken zijn: behalve Altın Gün stonden alle groepen al minstens eenmaal eerder op Eindhoven Psych Lab. Het zal nochtans een feest der herkenning zijn.

Eindhoven Psych Lab: http://www.eindhovenpsychlab.com

London Calling

Onlangs werd bekendgemaakt dat de Europese Unie tweehonderdduizend euro toekent aan het Britse PRS for Music voor een project dat als doel heeft de aanwezigheid van vrouwelijke artiesten op festivals te bevorderen. London Calling in Paradiso heeft daar geen subsidies voor nodig. 16 van de 27 bands die dit jaar op het programma van het festival staan, bestaan volledig of gedeeltelijk uit vrouwen. Het festival loopt al jaren vooruit op andere festivals en dat is nu geen ander verhaal. London Calling is een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met opkomende artiesten, man of vrouw.

London Calling: http://www.londoncalling.nl

Sniester Festival

Tien à vijftien euro, dat ben je zo ongeveer kwijt als je naar een concert van een willekeurig undergroundbandje gaat. Voor vijftien euro kun je er op Sniester Festival in Den Haag 63 zien. Er staan veel gerenommeerde namen uit de Nederlandse undergroundscene op het programma als Traumahelikopter en Canshaker Pi, maar ook voldoende buitenlandse acts. Meteen een goede gelegenheid om met de muzikale kant van Den Haag – op muzikaal gebied wellicht toch de minst grote van de vier grote steden in de Randstad – kennis te maken.

Sniester Festival: http://www.sniester.nl

Uitgelicht

The Lucid Dream (Eindhoven Psych Lab en Sniester)

Grootste tip van Make A Fuzz voor komend weekend is The Lucid Dream. In maart dit jaar werd het Britse drietal in Parijs beroofd van zijn gehele instrumentarium, inclusief enkele gitaren die de bandleden al sinds hun tienerjaren hadden. Beroofd en berooid moesten ze een concert in Amsterdam afzeggen. Bijna hadden ze de handdoek voorgoed in de ring gegooid, maar met een crowdfundingcampagne – lang leve het internet! – wisten ze alles te vervangen. Met een flinke portie doorzettingsvermogen staat The Lucid Dream vrijdag in de Effenaar en zaterdag op Sniester. Psychedelische noise met een hoop reverb en een toch regelmatig aanstekelijke sound in uitgesponnen songs: dat is zo ongeveer in een notendop wat je op Eindhoven Psych Lab en Sniester te wachten zal staan met The Lucid Dream.

Föllakzoid (Eindhoven Psych Lab en London Calling)

Psychedelische muziek is bij uitstek een genre waar artiesten uit alle hoeken van de wereld komen en waarbij het helemaal niet opmerkelijk is dat drie Chilenen jaarlijks naar Europa komen voor een tour. Föllakzoid stond al twee keer eerder op Eindhoven Psych Lab en mag daar nu een hattrick van maken. Het drietal maakt psychedelische krautsongs. Hoewel, songs? Het zijn eigenlijk minimalistische composities van vaak langer dan tien minuten, met een originele sound. De Chilenen zijn jong, maar zetten live steevast een optreden neer dat staat als een huis. Aan ervaring ontbreekt het ze niet en ze zullen je dit weekend op Eindhoven Pysch Lab en London Calling ongetwijfeld in een prettige trance brengen.

Ron Gallo (London Calling en Sniester)

‘Ron Gallo’ klinkt misschien nog het meest als het alias van een pornoster, maar is in werkelijkheid de naam van een eigenwijze Amerikaanse krullenbol, woonachtig in Nashville. Onlangs bracht hij zijn nieuwe album Heavy Meta uit, een plaat die uitstekend ontvangen werd. De garagerocker leent van alles uit de rijke geschiedenis die de muziek kent, met als resultaat ijzersterke rocksongs. Zijn muziek, met krassende gitaren en brullende zang, zal zowel oude rockfans als jonge garageliefhebbers aanspreken. Vergezeld van zijn band zal hij op London Calling en Sniester vast en zeker het publiek omverblazen. Van deze rijzende ster zullen we de komende jaren nog meer vernemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *