Moss – Strike (luistersessie) Nieuwe Moss is verslavend

Op 17 november van dit jaar verscheen Demos van Moss. Op de uitgave staan dertien nummers die in de loop van de dertienjarige carrière van Moss een van de vier albums van de groep uit Amsterdam niet hebben gehaald. ‘Een typische Mossplaat’, zo was de veel gehoorde mening, met ‘ambachtelijke gitaarmuziek’. Moss  maakt rockmuziek die intrigeert, verrast en toch vertrouwd klinkt. Een liedje duurt bijna vier minuten, heeft een herkenbare melodielijn, een tekst die goed verstaanbaar is en schuwt het experiment niet. Moss heeft al die kenmerken overboord gegooid en is op zoek gegaan naar een nieuw en toch gedeeltelijk bekend geluid. Strike verschijnt in februari 2017.

Er is bier, koffie en cola in de studio van Excelsior Recordings in Amsterdam Noord. Voor de luistersessie van Strike zijn via een mail supporters van het label uitgenodigd. De studio is gezellig vol. Marien Dorleijn, Finn Kruyning en Michiel Stam van Moss sluiten aan. Gastheer Ferry Roseboom verwelkomt verder Arne Van Petegem en Frans Hagenaars. De Belg Van Petegem heeft de plaat met de groep opgenomen en is samen met Hagenaars verantwoordelijk voor de mix.

‘The Promise’ is het openingsnummer. Het nummer verrast en is poppy, hitgevoelig en direct verslavend. Het is een liedje dat typisch Moss is en toch anders klinkt dan alles wat bekend is van de groep. Dorleijn vertelt wat bijzonderheden en de andere groepsleden vullen aan. Het nummer is laat toegevoegd aan Strike. ‘Born To Death’ is het tweede nummer en is een uitgesponnen song over de dood. Leven en dood zijn overigens overal aanwezig in de door Dorleijn geschreven nummers. De dood van zijn vader en de geboorte van zijn dochter hebben een plek gekregen in de teksten en de muziek.

Na elk nummer is er ruimte voor vragen en wordt er gediscussieerd. Moss is een groep die graag praat. De plaat is opgenomen in de Vantage Studio van dEUS in Antwerpen, onder de productionele leiding van Van Petegem. Hagenaars zit vanmiddag achter de knoppen. Van Petegem luistert vooral en zit knikkend met zijn hoofd te genieten. ‘I Don’t See You’ is het enige nummer dat in Amsterdam opgenomen is. Dorleijn schreef het nummer na de opname van Strike. Het budget van de groep was krap. Moss besloot na overleg met de mensen van Excelsior Recordings wat tijd voor de mix in te leveren om het nummer op te kunnen nemen. Titelnummer ‘Strike’ is voor veel uitleg vatbaar. ‘Strike’ is een aanklacht tegen een dodelijke ziekte, het staken als activiteit en de vreugde bij het bowlen. Dorleijn werkte vanaf eind 2014 aan nummers voor het album. ‘Strike’ was een van de eerste nummers die hij componeerde. ‘Me Me Me’ volgt en is een wat langer nummer met krautrockinvloeden. Onmiddellijk vallen er namen als Neu!, Can en Connie Plank. Gastheer Roseboom grijpt in en schakelt door naar ‘Kathmandu’, een wat kleiner nummer dat evenwicht in de langspeler brengt.

Op een laptop wordt de nieuwe hoes getoond. De foto van een oranje glijbaan van de Zwitserse fotograaf David Röthlisberger is opvallend en fraai.

‘Never Try To Be Alone’ verlegt opnieuw de discussie naar Duitsland. ‘My Decision’ sluit de plaat af. New Order, Peter Hook en ‘A Forest’ van The Cure zijn invloeden in het nummer. Dorleijn legt uit dat het nummer een logische afsluiter is. In de song vertelt hij dat in het leven steeds weer stappen worden gezet. Leven en dood zijn altijd in elkaars omgeving.

De nieuwe Moss bestaat uit dertien nummers die samen iets langer dan vijftig minuten duren. Het is een verslavende plaat. Dat is een vreemde conclusie na slechts één luisterbeurt. Bij beluistering van elk volgend nummer is er nog het gevoel, het ritme en het luisterplezier van het net afgelopen nummer. In de kleine studio is er na dertien nummers een welgemeend applaus en de felicitatie voor de groep en Van Petegem en Hagenaars. De vinylmaster wordt op verzoek opnieuw gestart.  Bij de tweede beluistering is er de groeiende verbazing over de kwaliteit van de nummers.

De luistersessie bij Excelsior Recordings was zeer geslaagd. Strike is divers, afwisselend, vernieuwend en heel erg Moss. Het zesde album – Demos meegerekend – van de groep vormt duidelijk een geheel en is een sterke verzameling losse nummers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *