Meindert Talma – Vera, Groningen (25-01-2019) Voetbal is emotie

Al ruim twintig jaar maakt de Friese zanger, schrijver en toetsenist Meindert Talma wonderlijke en unieke muziek die moeilijk in een hokje te duwen is, maar die wel invloeden uit bijvoorbeeld pop, folk, new wave en rock ademt. De teksten zijn regelmatig van literair niveau en dikwijls autobiografisch. Daarnaast spelen sportverhalen een belangrijke rol in zijn liedjes: zo maakte hij in 2016 een fraaie plaat over oud-wereldkampioen dammen en cultfiguur Jannes van der Wal, met daarop het indrukwekkende oeuvrehoogtepunt ‘De Ballade van Jannes van der Wal’. In 2012 verscheen de eerste voetbalplaat van Talma: Eenmaal Oranje, met als hoofdmoot teksten over internationals met één interland achter hun naam zoals Oeki Hoekema.

De tweede voetbalplaat van Talma is recent verschenen, met als titel Balsturig, wat tegendraads of eigengereid betekent. Alle voetballers en trainers die op het album voorbijkomen zijn zonder meer balsturig. In elf uitstekende nummers tekent Talma op een boeiend verhalende wijze het karakter maar daarnaast ook de tragiek van illustere voetbalnamen als Fritz Korbach en Dick Nanninga. Bijna traditioneel vindt de presentatie van de plaat in Vera te Groningen plaats, in de club waar hij zijn eerste optredens gaf en in de stad waar hij studeerde, ditmaal onder de noemer De Grote Meindert Talma Voetbalshow.


De rijke instrumentatie van Balsturig leent zich prima om met een band voor het voetlicht te brengen, maar Talma kiest ervoor om het werk solo uit te voeren met behulp van slechts een keyboard en een laptop. Het maakt het optreden niet minder boeiend: de aandacht verslapt geen moment. De teksten komen nog meer op de voorgrond en hoewel Meindert Talma geen geboren zanger is, is duidelijk dat zijn vocalen met behulp van meer lef en emotie een voorwaartse ontwikkeling hebben doorgemaakt. Bovendien krijgt een aantal nummers een fraai zalvende, elektronische uitvoering mee, met als hoogtepunt het bijna als minimalistische synthwave klinkende ‘Arjen Robben’.

Op de achtergrond zijn mooie archiefbeelden te zien van bijvoorbeeld Johan Cruijff of van de man met de mooiste snor ooit in het betaalde voetbal: Abe van den Ban. Met zijn bekende droogkomische stijl geeft Talma fraaie anekdotische inleidingen op de volgende song. Zo sluit een verhaal over de gevolgen van de stress van het trainerschap (overmatig roken en alcohol) van de enige hippietrainer ooit in het betaalde voetbal, Atte Bouma, naadloos aan bij ‘Papagaaiensoep’ over alcoholisch grootverbruiker Fritz Korbach.

De beelden versterken de ontroering die soms opgeld doet, zoals in het met een bloedmooi melancholisch refrein gezegende ‘Abe Lenstra’, of wanneer de beelden van de goal van Nanninga op het WK van 1978 voorbijkomen in ‘Dick Nanninga’. Ook de teloorgang van SC Veendam komt op indrukwekkende wijze voorbij in het stemmige ‘De Langeleegte’. Een aantal songs van Eenmaal Oranje completeert het concert, net als het hilarische ‘Rummenige’ van Leave Stumper uit 2001. De meezinger ‘Oeki Hoekema’ is de juiste afsluiter van een zeer onderhoudend optreden. Meindert Talma is geen uitbundige performer, maar met de combinatie van hoogstaande teksten, prima nummers, droge humor en de achtergrondbeelden bevestigt hij opnieuw zijn unieke positie in de Nederlandse popmuziek.

Foto van Vera huisfotograaf Bob de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *