MadNes: de zaterdag (08-07-2017) Meer surf, skate, muziek en gekheid op tweede dag MadNes

De tweede dag van MadNes mag dan iets bewolkter zijn, dat drukt de pret zeker niet. Het is een drukte van jewelste op het strand en op het festivalterrein zelf. BMX’ers en skaters vliegen door de lucht en velen doen een poging om rond te gaan op de schommel, maar falen. Het avondprogramma ziet er veelbelovend uit, met namen als Roots Rising, Afterpartees en The Cool Quest.

Lonneke Dort

In de namiddag zit er wat publiek gezellig voor de Rits, want daar staat Lonneke Dort te spelen. Met haar eigenzinnige en interessante liedjes pakt ze het publiek in een mum van tijd in. Dort is zoals ze zelf zegt erg introvert, wat haar juist grappig maakt. De teksten zijn doelgericht en laten weinig aan de verbeelding over. Dort is ook van de anekdotes. Zo vertelt ze dat ze al eerder op MadNes aanwezig was en lekker op het strand lag met wat vrienden. Terwijl ze lagen te zonnen, kwam er ineens een gast voorbij die riep: “Hé joh, werkschuwe teringhippies!” Op basis daarvan heeft ze ook weer een leuk lied geschreven. Prima vermaak voor in de namiddag voordat het muzikale geweld van het avondprogramma begint.

Mamihlapinatapai

Op het podium van de Barones komt een bijzonder gezelschap op. Met geschminkte gezichten en gewapend met een verzameling instrumenten lijkt Mamihlapinatapai klaar voor de strijd. Frontman Fernan Mejuto-Key begint de set met getergde tonen. Daarmee lokt hij ook gelijk wat meer mensen in de nagenoeg lege tent. Het blazersensemble, bestaande uit trompet, saxofoon en trombone, zet direct de toon. Daarnaast is de enorme contrabas een grote eyecatcher. De kern van de band is afkomstig uit Spanje, maar de groep opereert tegenwoordig vanuit Nederland. De vrolijke reggae-, ska- en balkanklanken zorgen voor een uitgelaten sfeer in de Barones. Aan het eind van de set start de act een ‘ode aan de vrijheid’ en proosten de bandleden met het publiek. Alle nummers hebben een soortgelijke sfeer en erg gevarieerd is de show daarom niet te noemen. Dynamisch is het in ieder geval wel en het publiek deint dan ook lekker mee op de vrolijke vibes.

Roots Rising

Als er een band is die perfect in de sfeer van MadNes past, dan is het Roots Rising wel. Deze reggaeband uit het oosten des lands is gemaakt voor een festival als dit. Onder het genot van een prachtige zonsondergang kan het publiek volop stoom afblazen bij de mainstage. Direct wordt duidelijk dat hier rasmuzikanten staan. Vooral gitarist Bob Joosen maakt indruk met zijn lekkere riffjes, die iets diepgaander zijn dan bij de meeste reggaebands. Reggae is muzikaal gezien niet het meest veelzijdige genre dat er bestaat en ook nu zijn er weinig muzikale verrassingen. Toch werkt het wel, want het publiek staat te springen tot de grond trilt.

The Cool Quest

Als er een lijst zou zijn van fanatieke festivalgangers, dan zou The Cool Quest absoluut niet mogen ontbreken. Deze elektronische hiphopband heeft het afgelopen jaar niet stilgezeten en laat weinig festivals aan zich voorbijgaan. Het podium is gehuld in een laag van rook, waardoor het geheel er mysterieus uitziet. De aanwezige fotografen zijn er natuurlijk minder blij mee. De nummers van The Cool Quest hebben alle een soortgelijke opbouw en altijd een repeterend element, waardoor het publiek makkelijk mee kan doen. Vooral tijdens nieuwe single ‘Coastline’ gaat het vooraan dan ook behoorlijk los. De aaneenschakeling van bekende nummers vraagt ergens wel naar nieuw materiaal. Volgens zanger Vincent Bergsma kunnen we dat in 2018 dan ook verwachten. 

Afterpartees

Terwijl de Engelse rock-’n-rollers van Buster Shuffle de heupen van het publiek bij de mainstage behoorlijk laten wiegen, staat er in de Barones een graag geziene festivalband uit Horst in de startblokken. Afterpartees staat bekend om zijn dynamische liveshows en vanavond doet de band zijn naam direct eer aan. Zanger Niek Nellen heeft energie voor tien en zorgt ervoor dat het publiek geboeid blijft. De muziek van deze jonge honden komt live het best tot zijn recht en dat is vanavond niet anders. De toeschouwers zijn vanavond enigszins timide – des te meer reden voor Nellen om de boel zelf dan maar op gang te krijgen door het publiek in te springen. De muziek past perfect bij de sfeer van MadNes en het publiek heeft nog lang geen zin om naar huis te gaan.

Beeld: Oscar Anjewierden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *