Kita Menari + BEAUX – Simplon, Groningen (23-02-2018) Professionaliteit van BEAUX vult de leegte van de zaal

Het is geen nieuws dat Amsterdam een bakermat van muzikaliteit is. Zo bracht onze hoofdstad met de Amsterdamse Popprijs een waslijst aan artiesten, waar JAGD, Radio Eliza, The Silverfaces en Mister & Mississippi nog maar een greep uit zijn. In 2017 stonden onder andere Kita Menari en BEAUX in de finale, maar mocht geen van beide de prijs in ontvangst nemen. Desondanks waren de reacties van het publiek lovend en werd er besloten om te kijken of de rest van het land ook te overwinnen was.

Kita Minari

Met de spiksplinternieuwe ep genaamd Lagoon op zak, hoopt het vijftal van Kita Menari Groningen in te palmen. De band bestaat pas acht maanden en heeft in die periode al een fijn cv op kunnen bouwen. Toen de eerste single ‘Young Lovers’ werd uitgebracht in mei 2017, bleek dat het startschot te zijn. Zo mochten de bandleden op bezoek bij 3FM en De Wereld Draait Door en was Kita Menari in verschillende viral charts te vinden op Spotify. Toch lijkt dit niet doorgedrongen te zijn in Groningen. Het weinige publiek dat Simplon heeft bereikt, staat angstvallig tegen de muur gedrukt wanneer de enthousiaste Amsterdammers plaatsnemen achter hun instrumenten. Gelukkig zijn de vijf heren zowel muzikaal als karakteristiek gezien het zonnetje in huis en na een technisch moeilijke start, slaat de levendige sfeer al snel over op het publiek.

Kita Minari

Dat de band pas kort bestaat, is moeilijk te geloven. Kita Menari zit op een muzikaal niveau waar menig beginnend artiest wat van kan leren en op het podium staan gaat de bandleden soepel af. De bak energie die ze meenemen blijft de gehele set bij ze en de hitjes razen de zaal door. Frontman Micha de Jonge gebruikt op natuurlijke wijze de ruimte die het podium hem biedt en heeft een gepaste interactie met zijn publiek. Overtuigingskracht is overduidelijk aanwezig, maar met de songs mag wat meer gespeeld worden. Er is niet omheen te draaien dat de nummers krachtig zijn, maar het schattigheidsgehalte van sommige liedjes kan wel wat lager. De jonge band heeft goede stappen gezet, maar moet zeker nog wat meters maken voordat de finish gehaald wordt.

BEAUX

Ook BEAUX heeft de tocht naar Groningen gemaakt en speelt onder leiding van Anne Roos Peterse. Het uit Utrecht afkomstige vijftal maakt frisse indiepop die op de in 2017 uitgebrachte ep Where This Could Go goed naar voren komt. Naast het uitbrengen van de ep en verschillende singles, toerde BEAUX in het najaar het land door met Popronde. Tijd voor rust is er niet, want de volgende single is onderweg.

BEAUX

 

Blijkbaar is de energie nog lang niet op, want ook bij BEAUX spat het enthousiasme ervan af. Het ene na het andere poppy nummer wordt ingezet en het komt meteen binnen bij het publiek. De bandleden lijken al jarenlang met elkaar samen te werken en dat is dan ook hoe de songs overkomen: boordevol ervaring en professionaliteit. De vrolijke popsong ‘I Don’t Mind’ bereikt een muzikaal niveau waar je u tegen zegt en het nieuwste kindje met de naam ‘Everything’s Changing’ laat zien dat Peterse ook de gevoelige nummers prima in de hand heeft. Je kunt er veel over zeggen, maar alles komt op hetzelfde neer: BEAUX heeft iets moois in handen dat ook bij een klein optreden groots overkomt.

 

Kita Minari
Kita Minari

 

Beeld: Jan Westerhof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *