Afterpartees – Life Is Easy Vrolijke gitaarpop zonder moeilijk gedoe

“Jonge honden”, “de leukste gitaarband van Limburg en omstreken”, “hartverscheurende powerpop” en “fanatieke festivalband”. Dit is een greep uit de omschrijvingen van Afterpartees in de media van de afgelopen vijf jaar. Drie jaar geleden kwam hun debuut Glitter Lizard uit. Dynamische powerpop met als leidraad het eigenzinnige stemgeluid van zanger Niek Nellen. Met het album Life Is Easy gaan ze in dezelfde lijn verder. Muzikaal gezien is er weinig veranderd, behalve dan de consistentie van de nummers op het album.

De sfeer van het album wordt met opener ‘Ultimate Worries’ direct duidelijk neergezet. Ondanks wat de titel doet vermoeden, is het nummer enorm luchtig. Vrolijke gitaarlijntjes zorgen samen met de staccato drums van het begin voor een zomers sfeertje. Je waant je direct op een strand bij een kampvuur met een biertje in je hand. De volgende vijf tracks zijn van een soortgelijke strekking, waardoor er een zekere consistentie ontstaat. Hetzelfde geldt voor de teksten, die over zaken gaan waar elke twintiger zich mee bezighoudt.

Tot hiertoe zijn alle nummers in dezelfde lijn: vrolijke gitaarlijntjes gecombineerd met strakkere baslijntjes, met hier en daar wat geintjes. De drums zijn puur ter ondersteuning en zorgen niet voor de extra finesse die de muziek van pop naar postpunk kan halen. De productie is strak en mist hierdoor nog wel eens wat spontaniteit. Zanger Niek zingt de nummers behoorlijk vol, maar laat ook ruimte voor vrolijke breaks en gitaarsolo’s. Op het eerste gehoor klinkt de muziek behoorlijk simpel. Maar wanneer je er iets aandachtiger naar luistert vallen de kleine details – mondharmonica, fluitjes, steelguitar en de koortjes – steeds meer op.

Het titelnummer ‘Life Is Easy’ schroeft het tempo enigszins op, en ook de tekst komt hier iets meer uit de verf met de repeterende zin “Dying is easy”. Je hoeft voor dit album niet per se op de teksten te letten, maar wanneer je dat wel doet komen er pareltjes voorbij. Zoals “My words they failed to hide what I just said” in ‘Bad Situations’. Het een na laatste nummer is het enige afwijkende van de hele plaat: ‘Be with You’ is compleet zonder poespas. Dit akoestische nummer lijkt in één take opgenomen te zijn en zanger Niek test hier zijn stembereik een beetje uit, waardoor het liedje een kwetsbaar randje krijgt. Afsluiter ‘Let’s Talk It Over’ klinkt als een radiohit.

De titel van het album spreekt voor zich. Verwacht geen ingewikkeld gepruts met gitaren of teksten. Life is Easy doet wat het belooft: lekkere powerpopliedjes met een hint naar new wave, om bij weg te dromen op een zomerse avond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *