Bonne Aparte + Shht + Cosmute – Asteriks, Leeuwarden (16-02-2018) Avondje postpunk komt langzaam tot bombastisch einde

Aan de soundcheck te horen is er vanavond geen geluidslimiet van kracht in de kleine zaal van de Blokhuispoort. Vanaf buiten lijken de ramen er al uit te barsten. Eenmaal binnen klinkt het geheel gelukkig iets meer uitgemeten, maar oordoppen zijn zeker noodzakelijk.

Het lijkt erop dat de bezoekers hun weg naar Asteriks nog niet hebben gevonden, want Cosmute speelt voor een bijna lege zaal. De Friezen laten zich hierdoor niet uit het veld slaan en knallen er gelijk lekker in met het nummer ‘Motion I’ van de plaat This Is the First… De inspiratie voor dit album komt van de serie Cosmos uit de jaren tachtig. Het is dan ook weinig verrassend dat het overkoepelende thema van de plaat de kosmos zelf is. De elektronische samples maken de nummers erg eigen en zorgen voor een subtiele opbouw in de songs. Al snel wordt alles opgevuld met echte instrumenten, waardoor het geheel nogmaals een boost krijgt. De plaat klinkt live erg gestroomlijnd en in combinatie met de lichtshow komt de electrometal goed binnen.

Voor de liefhebbers van auto-tune is er Shht, een nieuwe formatie uit het Belgische Gent. Dat dit niet een standaard bandje is, blijkt al uit de invloeden die de groep noemt: Kanye West, The Beatles en Jezus Christus. Het is wel een stelletje perfectionisten, want na Cosmute volgt er een idioot lange soundcheck. Deze duurt zo lang dat het inmiddels iets meer toegestroomde publiek ongeduldig begint te worden. Wanneer Shht dan eindelijk begint te spelen, klinkt het allemaal ook wel erg gelikt. Wel is er in ieder geval genoeg te zien, want zanger Michiel Renson is het liefst overal, behalve op het podium zelf. Zo begint hij tijdens het eerste nummer met het omwikkelen van onze fotograaf Oscar Anjewierden met zijn microfoonkabel. Sommige van de nummers hebben in de verte wat punkinvloeden, waardoor de frontman ook lekker los kan gaan. Hij springt vanaf grote hoogtes in de lucht, wat zorgt voor spectaculaire beelden.

De zaal wordt vervolgens helemaal plat gespeeld door de felle punkrock van Bonne Aparte. Met bandleden afkomstig uit Leeuwarden opereert de band nu vanuit Rotterdam. Gelukkig is het aantal bezoekers vanavond gestaag toegenomen, waardoor de sfeer er goed in zit. De songs duren niet langer dan twee minuten, behalve het nummer ‘Knife’, dat op de plaat rond de zes minuten duurt en vanavond door het enthousiasme iets korter. Dit nummer is de parel van het album en eindigt live in een krankzinnige chaos. Die chaos is ook terug te horen in de andere nummers: alles eindigt met een mengelmoes van gierende gitaren, felle drums en de donkere, lome stem van Gerrit van der Scheer. Aan het eind van deze avond vol uiteenlopende en bijzondere acts is het aan Bonne Aparte om de tent af te breken; iets wat ze zeker doen, inclusief het slopen van de eigen spullen.

  

 

Beeld: Oscar Anjewierden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *