Kaz Lux en Rudy de Queljoe – Poortershoes, Groningen (02-12-2018) Emotionele zang en een gitaartovenaar

Sinds september dit jaar vindt in buurthuis Poortershoes te Groningen onder de noemer ‘Poortershoes Live op Zondag’ maandelijks een concert plaats van bands of artiesten, met als gemene deler bluesrock, americana en jazz. Organisator, programmeur en fervent concertbezoeker Bas Ooms liep al langer rond met de gedachte om zelf concerten te organiseren en liet zich inspireren door De Amer in het Drentse Amen, waar op zondagmiddag concerten zijn, gekoppeld aan een ontspannen sfeer en goed eten en drinken. De eerste twee optredens in het Poortershoes waren een succes, vanmiddag is het de beurt aan Kaz Lux en Rudy de Queljoe.

Lux en De Queljoe maakten als zanger/gitarist en gitarist ooit deel uit van de legendarische Nederlandse bluesrockband Brainbox, die tussen 1968 en 1972 landelijke populariteit genoot, met hits als ‘Down Man’ en ‘Summertime/Dark Rose’. Gitarist Jan Akkerman maakt in de eerste jaren tevens deel uit van de groep, wat leidt tot de prachtplaat Brainbox. Na Brainbox gaat Lux solo verder en neemt in 1976 samen met Akkerman de succesplaat Eli op. Tegenwoordig treedt de inmiddels ver de pensioenleeftijd gepasseerde Lux nog slechts sporadisch op, mede door gehoorproblemen.

In een uitverkocht Poortershoes gaan De Queljoe en Lux van start met een aantal covers, waaronder  vitale uitvoeringen van ‘I’m Walking’ van Fats Domino en ‘Summertime Blues’ van Eddie Cochran. Ondanks dat oogt Kaz Lux kwetsbaar; zijn zang balanceert op het randje en dat zal de rest van het optreden zo blijven. En hoewel hij met gesloten ogen veel emotie in zijn zang legt, slaat zijn hoge stemgeluid vaak over, wellicht veroorzaakt door zijn gehoorproblemen.

Rudy de Queljoe blijkt nog altijd een zeer begenadigd gitarist, die prachtige bluesrocklijnen uit zijn elektrische gitaar tovert, met als meest exemplarische voorbeeld een schitterende, bevlogen uitvoering van het instrumentale ‘Mobilae’ uit begin jaren zeventig, een hymne voor de Molukse gemeenschap in Nederland. Daarnaast voorziet De Queljoe veel nummers van inventieve solo’s, zodat het merendeels veertig- en vijftigpluspubliek de aandacht goed kan vasthouden bij het concert.

En natuurlijk komen de klassiekers van Brainbox voorbij, zoals een ontspannen en hecht gespeeld ‘Summertime’, een gejaagd ‘Dark Rose’ en een met fraaie gitaarduels opgesierd ‘Down Man’. De meeste indruk maakt het duo met het aan een recent overleden vriend van Kaz Lux opgedragen ‘Between Alpha and Omega’, dat doorspekt is van emotionele zang en prachtig golvende gitaarlijnen. Natuurlijk liggen de jaren zestig en zeventig inmiddels ver achter ons, maar Lux en De Queljoe weten de sfeer van die tijd bij momenten op te roepen. De opzet van de optredens in het Poortershoes is nu al  geslaagd en het zal wellicht niet lang meer een goedbewaard concertgeheim van Groningen blijven.

Foto’s door Arthur Feelders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *