Indian Askin – Bitterzoet, Amsterdam (14-03-2019) They know how to party

De Amsterdamse band Indian Askin debuteerde in 2016 veelbelovend met Sea of Ethanol – ze wonnen er een Edison voor ‘beste nieuwkomer’ mee. Drie jaar later is er de opvolger Another Round, die vanavond ten doop wordt gehouden in hun thuisstad.

Het publiek in het uitverkochte Bitterzoet is gemengd: van jonge hipsters tot oudere muziekliefhebbers. Het kleine podium is volgebouwd met instrumenten, microfoons en pedalen. Er is nog precies genoeg plek over voor de vier bandleden: zanger-gitarist Chino Ayala, bassiste Jasja Offermans, drummer Ferry Kunst en toetsenist Bart van der Elst.

In opperste concentratie begint het viertal aan openingsnummer ‘Wheels’. Na ongeveer een halve minuut breekt er een tevreden ontspanning door op hun gezichten. Het klinkt dan ook behoorlijk goed allemaal en het geluid in de zaal lijkt uitstekend afgesteld. Al snel komt de band helemaal los en Ayala eindigt het nummer met een wilde gitaarsolo.

De rode draad in de muziek van Indian Askin is indierock met een vleugje punk en psychedelica. Dat is in de praktijk echter veelzijdiger dan alleen een paar leuke, aanstekelijke gitaarriffjes. Zo is ‘Gimme a Sign’ een stampende blues en zijn ‘For You’ en ‘I Feel Something’ wat rustiger, zwoele nummers met een mysterieus sfeertje. ‘Island’ begint met ritmische zang, heeft een swingend orgeltje als intermezzo en eindigt in een uitgebreide improvisatie op gitaar. Ayala grapt dat hij zelf niet was komen luisteren naar deze “takkeherrie”, om vervolgens het publiek mee te laten springen op het outro.

De frontman maakt ook tijdens de rest van het optreden veel contact met het publiek. Regelmatig vraagt hij of iedereen het nog naar zijn zin heeft, wat steevast met gejuich bevestigd wordt. Dat dat voor hem en de rest van de band ook het geval is, blijkt wel uit de bezieling waarmee het viertal zijn muziek brengt.

Naarmate de avond vordert wordt er steeds fanatieker gedanst in de zaal, bijvoorbeeld op ‘I Know How to Party’ en ‘BEAT24’. “Het klinkt alsof er een goed feestje bezig is hier”, stelt Ayala vast. En terecht: de bevlogenheid van de bandleden en het enthousiasme in het publiek zorgen samen voor een uitstekende sfeer. Mede hierdoor klinken de nummers – hoewel Another Round ook een prima album is om thuis te beluisteren­ – live nog veel beter dan op plaat.

Vlak voor de toegift bedankt Ayala nog even zijn moeder, die ook in de zaal aanwezig is. Vervolgens geven Indian Askin en het publiek zich nog één keer helemaal tijdens ‘Answer’. De bandleden gaan los op hun instrumenten en in de voorste helft van de zaal ontstaat een moshpit waar niet aan te ontkomen valt. Hoewel het muzikale deel van het feest nu ten einde is, zal er aan de bar vast nog wel ‘another round’ gegeven worden.

Beeld: Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *