HEALTH + Oddzoo – Vera, Groningen (07-03-2019) Verknipte muziek

Bijna tien jaar na het laatste optreden in Vera is HEALTH terug in de club voor de internationale popunderground te Groningen. De Ataritribalgitaarnoise van het viertal uit Los Angeles maakte destijds indruk met aantrekken en afstoten tussen rustige, bijna spacey gitaarlagen en vinnige duels tussen nerveuze bleeps en noise. Een jaar daarvoor wonnen ze de befaamde Verapoll voor beste concert. In de daaropvolgende jaren maakt de band een aantal remixplaten en muziek voor de videogame Max Payne 3. Het geluid verschoof meer richting elektronische muziek. Dit jaar verschijnt Vol. 4: Slaves of Fear, waarop een dreigende mix van onder andere triphop en industrial te horen is.

Oddzoo

Als voorprogramma heeft HEALTH het Zweeds-Franse Oddzoo meegenomen. De formatie houdt met behulp van midtemposongs het midden tussen symfonische rock, shoegaze en psychedelica. Het levert bij momenten spannende muziek op wanneer gitaar en gruizige elektronica elkaar vinden. De drums klinken krachtig en Oddzoo schuwt het grote gebaar niet. Prima zanger Seb gaat er regelmatig bij zitten maar heeft ook tijd voor dramatische uithalen. De nummers zitten aardig in elkaar, maar het ontbreekt Oddzoo toch net wat te vaak aan podiumuitstraling en echte overtuigingskracht.

HEALTH

Onder stemmig paars licht is het geluid van HEALTH live iets toegankelijker geworden dan tien jaar geleden. Maar schijn bedriegt, want onder de soms inwisselbare maar tevens dansbare elektronische nummers schuilt veel moois. Bassist en knoppendraaier John Famiglietti is de absolute blikvanger met onhandige dansbewegingen en wild wapperende haren. Drummer BJ Miller is de constante factor met hamerdrums en zanger/gitarist Jake Duszik geeft de muziek een extra vervreemdend effect mee met dromerige zang en bij vlagen psychedelische gitaarpartijen.

Wanneer je denkt in te dutten met opnieuw een tegen de jaren tachtig aanschurkend synthpopnummer, tovert Famiglietti ineens een pastoraal stuk noise of een salvo van industriële beats uit zijn indrukwekkende effectenbatterij. Dan is HEALTH een muzikale flipperkast die regelmatig op tilt slaat, zoals in het nietsontziende ‘GOD BOTHERER’ of het met verzengende noise opgesierde ‘Psychonaut’.

Het geluid is hard maar zuiver afgesteld zodat alle partijen gelijke kansen krijgen en je kunt zowel wegdromen als overrompeld worden. Want daarin schuilt de niet-geringe kracht van HEALTH: je weet niet waar je aan toe bent met de verknipte muziek van het trio. Na veertig minuten en een toegift is het concert helaas iets aan de korte kant, maar lang genoeg om het redelijk opgekomen publiek in verwondering achter te laten.

Foto’s door Vera huisfotograaf Richard Postma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *