Get Jealous wil geen vingers wijzen "Voorop staan plezier en leuke liedjes, die dan verpakt zitten in een activistisch jasje"

Voor een goede discussie kan je zonder twijfel bij Get Jealous terecht. De Enschedese ‘punk/riot grrrl-band’ leerden we voornamelijk kennen tijdens Popronde 2019 en nu raast het viertal het hele land door. Met de eerste twee singles ‘Inside Your Head’ en ‘Talksick’ is de draaikolk van taboeonderwerpen en catchy songs al in volle gang, maar we gaan een stapje verder: ‘Sex After Parties’.

We spraken Lotta Rasva, ‘frontbitch’ van Get Jealous, over de nieuwe single ‘Sex After Parties’, Popronde en bewustzijn creëren.

Get Jealous? Hoe is dat zo gekomen?
“Ik, frontbitch Lotta, was in mijn vorige leven een typische singer-songwriter, maar wilde eigenlijk altijd stiekem al een punkband beginnen. Op een dag besloot ik het gewoon te doen en heb ik toffe mensen om me heen verzameld. Dat werd uiteindelijk Get Jealous! Het grappige is dat ik bijvoorbeeld Marike (bassiste) eerst niet eens echt kende, ze leek me gewoon cool en toen heb ik haar een heel ongemakkelijk facebookbericht gestuurd. Gelukkig werkte het.”

Met de deelname aan Popronde 2019 hebben 25 steden in Nederland al kennis met jullie mogen maken. Hoe hebben jullie dat zelf ervaren?
“Eigenlijk heel saai om te zeggen maar het was echt supergaaf! Zoveel spelen is een droom voor iedere band en wij hebben het geluk dat we op veel plekken terechtkunnen met onze muziek en show en dat daarom bijna elke Poprondegig ook gewoon goed was. Wel merk je hier en daar ook de stress die het met zich mee kan brengen: weinig slapen, dag in dag uit bezig… gewoon hard werken. Maar uiteindelijk is het het allemaal zeker weten waard. Als we terugkijken kunnen we allemaal één ding zeggen: het ging veel te snel. We zouden nog wel een paar weekjes door kunnen gaan (als je de stress wegdenkt).”

Sinds 2017 reikt Popronde de Paul Smits Award uit,  de award voor de favoriete performer van de Poprondebezoeker. Dit jaar mocht jij deze in ontvangst nemen. Wat betekent dit voor jou?
“Dit betekent voor mij best veel. Ik ben in het dagelijks leven vrij stil en op de achtergrond, maar op het podium voel ik me echt thuis en kan ik doen en laten wat ik wil. Dan voel ik me het fijnst, en het is tof om te merken dat het publiek dat ook ziet.”


 

Je schrijft over onder andere over taboeonderwerpen die je bespreekbaar wilt maken. Is dit dan ook de belangrijkste factor in jullie muziek?
“Het is zeker een belangrijke factor voor de teksten die ik in het algemeen voor Get Jealous schrijf, omdat ik het heel belangrijk vind om bepaalde moeilijke dingen bespreekbaar te maken. Maar in de manier waarop we dit overbrengen is het niet altijd de belangrijkste factor. Voorop staan plezier en leuke liedjes, die dan verpakt zitten in een activistisch jasje. Dit doen we ook met een reden: laat mensen eerst maar fan worden van je catchy liedjes en plezier, zodat ze al hooked zijn voordat ze zich aangesproken gaan voelen door de teksten. Dan luisteren ze tenminste al! Ik geloof dat dat beter werkt dan direct vingerwijzen en de mensen die je wil aanspreken juist afschrikken.”

Wat is hier zo belangrijk aan?
“In het kort: praten helpt. Of het nou gaat om gevoelens binnen een verbroken relatie uiten of overtuigingen over genderneutraliteit delen; communicatie is key. Daarom vind ik het altijd belangrijk om vooral moeilijk bespreekbare dingen juist te bespreken.”

Op eerste kerstdag komt jullie nieuwe single uit, ‘Sex After Parties’. Je legt hiermee de focus op de rape culture waar we in 2019 nog steeds veel mee te maken hebben. Kan je hier wat meer over vertellen?
“‘Sex After Parties’ gaat inderdaad kort gezegd over de rape culture en hoe erg we soms niet doorhebben dat deze eigenlijk overal nog veel te veel aanwezig is. We willen hier met dit korte punknummer, en vooral het artwork, de foto’s en video, bewustzijn voor creëren.”

Het totaalplaatje dus. In de korte twee minuten van ‘Sex After Parties’ legt Rasva voornamelijk de focus op wat ze niet van je nodig heeft. Razend en met herhaling in het middelpunt wordt de aandacht niet zozeer naar het onderwerp toe getrokken, maar ligt de essentie eerder bij het catchy jasje. De formule werkt en zoals Rasva zelf zegt: “Dan luisteren ze tenminste al!”

Spotify: klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *