De beste optredens van 2019 De favorieten van onze redactie

André Rozendaal (schrijver + redacteur): Low – Vera, Groningen (04-02-2019)


[foto Jan Rijk]

Low stond aan de wieg stond van de slowcore, maar is met invloeden uit bijvoorbeeld rock, wave en elektronische muziek dit stadium allang voorbij. Het laatste album is met een ontoegankelijk, gruizig dronegeluid geen gemakkelijke kost, maar des te intrigerender. Het muisstille publiek ondergaat de spaarzame, pastorale tonen als een louterende hoogmis van diep op het gemoed inwerkende muziek. Ankerpunt hierbij is de schitterende samenzang van Alan Sparhawk en Mimi Parker. Zalvend, ijl en elkaar perfect aanvullend stijgt het duo keer op keer naar grote hoogte. Het leidt tot ontroerende hoogtepunten en toont aan dat Low onverminderd een indrukwekkende liveband is.

Jaks Schuit (schrijver): TaxiWars – Tolhuistuin, Amsterdam (09-11-2019)


[foto Jaks Schuit]

Artificial Horizon is de derde langspeler van het Belgische TaxiWars. Robin Verheyen (saxofoon en toetsen), Nicolas Thys (contrabas) en Antoine Pierre (trommels) zijn muzikanten die in vele groepen en projecten jazzmuziek spelen. Tom Barman (dEUS) is de vierde man in TaxiWars. Bij aanvang loopt Barman verwoed de zenuwen uit zijn systeem. Opener ‘Fever’ duurt net lang genoeg om de bloeddruk naar een gezonde waarde terug te musiceren. Dan is het viertal thuis in de Tuin, is er zo’n negentig minuten jazz, experiment, traditionele rock en ingetogen popmuziek. En is er vooral plezier op het podium en in de zaal. TaxiWars speelt zo’n optreden waarna elke bezoeker thuis gekomen meteen Artificial Horizon opzet.

Nienke Franzen (schrijver): Lumerians – Fuzz Club, Eindhoven (24-08-2019)

Op het festival Fuzz Club in Eindhoven stond het programma dit jaar zo bomvol interessante fuzzy en psychedelische bands dat clashes in het schema onvermijdelijk waren. Ik koos er, met pijn in mijn hart, voor om eerder weg te gaan bij Kikagaku Moyo om in de kleine zaal Lumerians te zien en daarvan heb ik geen seconde spijt gehad. Ik heb veel fantastische concerten gezien dit jaar, maar het psychedelische optreden van deze vier mannen met bivakmutsen, hoeden en blauwe lampen voor hun ogen staat met stip op nummer 1!

Karin Eggink (schrijver + eindredacteur): Adam Green – Melkweg, Amsterdam (26-10-2019)


[foto Karin Eggink]

Voor 26 oktober 2019 had ik Adam Green nog nooit live gezien en hoewel ik zijn muziek al wel leuk vond, had ik niet per se hoge verwachtingen van zijn optreden in de Melkweg op die grauwe herfstavond. Een paar uur later bleek ik een van de leukste concerten van het jaar te hebben meegemaakt. Zelden heb ik een artiest meer oprecht plezier op het podium zien hebben dan Adam Green die avond, in een enorm aanstekelijke chemie met het meezingende en dansende publiek. Een feest vol vrolijkheid en energie, van het begin tot het einde.

Peter (fotograaf + redacteur): The Essex Green – Cinetol, Amsterdam (12-05-2019)


[foto Peter]

Ze stonden niet op alle festivals zoals ik vorig jaar dacht, maar ze waren er wel, The Essex Green. De band uit New York was na 15 jaar wachten weer terug in Nederland. En dat was optimaal genieten. Bij de vrolijke pakkende pop kon niemand stil blijven staan. De band maakte live helemaal waar wat ze op de plaat al lieten horen. Met een prachtig vol geluid vulden ze het intieme Cinetol waar iedereen na afloop met een grote glimlach de zaal verliet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *