Fuzz Club Eindhoven: de voorbeschouwing Opvolger van Eindhoven Psych Lab belooft een mooi festival te worden

Herinner je je Eindhoven Psych Lab nog? Van 2014 tot en met 2016 organiseerde de Effenaar een tweedaags festival met psychedelische muziek, steevast in een weekend van warme temperaturen in juni. In de tuin van de popzaal werd er gegeten en gedronken, in de zalen werd er gehypnotiseerd, in trance gebracht en overdonderd. In 2017 was er geen editie van het festival, maar komend weekend vindt in samenwerking met het Londense label Fuzz Club een opvolger plaats: Fuzz Club Eindhoven. Make A Fuzz zal erbij zijn en tipt alvast vier namen van het affiche.

Black Lizard

Black Lizard is misschien niet de grootste naam op het programma, maar dat is juist een van de redenen waarvoor je naar een festival als Fuzz Club gaat: kennismaken met nieuwe muziek. De Finnen werden eerder geholpen door Anton Newcombe van The Brian Jonestown Massacre en doen qua geluid ook dikwijls aan die band denken, bijvoorbeeld in nummers ‘Lilac Garden’ en ‘Morning Bliss’ van nieuwste plaat Celebration Of A New Dawn. Black Lizard brengt met zijn neopsychedelische shoegaze een relatief luchtig geluid en vormt een mooie balans met de zwaardere psychedelica die op het programma staat.

The Black Angels

Van een van de kleinere namen naar een van de grootste. The Black Angels zullen als grondleggers en organisatoren van psychedelisch festival Levitation (voormalig Austin Psych Fest) menig fan naar Eindhoven trekken met een uitgebreid muziekrepertoire. Zanger Alex Maas bracht eerder dit jaar als supergroep MIEN met leden van Elephant Stone en The Horrors een debuutplaat uit, maar voordat deze formatie in september in de Melkweg zal aantreden, doet hij eerst de Effenaar nog aan met het ervaren The Black Angels. Verder zijn er weinig woorden aan vuil te maken, want wie The Black Angels niet kent, heeft waarschijnlijk nog een hoop te ontdekken op Fuzz Club Eindhoven.

Ulrika Spacek

Ulrika Spacek

Op het programma van Fuzz Club staan aardig wat namen die al eerder op Eindhoven Psych Lab aantraden, waaronder Ulrika Spacek. In 2016 verzorgde de Britse band een zeer sterk optreden in de kleine zaal van de Effenaar. Met een combinatie van vernuftig verweven gitaarlijnen met echo’s, fuzz en zware gitaren staat Ulrika Spacek garant voor een meeslepend optreden waar het hoofd op bewogen moet worden. Ulrika Spacek is een band die de perfecte balans vindt tussen lichte en harde psychedelica.

The Limiñanas

Hadden we het al over Anton Newcombe gehad? Ook The Limiñanas – uiterlijk gezien een goed gelijkende variant op Moon Duo – hebben connecties met de frontman: op nieuwste album Shadow People van dit jaar werkte het Franse duo met hem samen op nummer ‘Istanbul Is Sleepy’. Newcombe is overigens niet de enige die een bijdrage leverde aan dat album. Ook Peter Hook (voormalig bassist van Joy Division) is op het album te horen, nadat hij op de vorige plaat ook present was. Als dit geen reclame genoeg is, dan is de muziek van The Limiñanas dat zelf wel. Op een achtergrond van nu eens luchtige keyboardgeluiden, dan weer zware gitaren hypnotiseren The Limiñanas de luisteraar met afwisselend Frans- en Engelstalige zang.

Fuzz Club Eindhoven vindt plaats op 24 en 25 augustus in de Effenaar.
Foto Ulrika Spacek: Peter Hageman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *