Cut Worms – Paradiso, Amsterdam (20-08-2018) Een lekker uurtje catchy rock-'n-roll

Zoek op het net naar Cut Worms en de goede adviezen om van deze bijzonder schadelijke rupsen af te komen vliegen je om de oren. Met de nodige plaatjes erbij van aangevreten blad en tomaten vol gaten om nog maar eens duidelijk te maken hoe gevaarlijk die Cut Worms wel niet zijn. Een groter contrast met de supervriendelijke Max Clarke is nauwelijks denkbaar. Toch is het deze Clarke die de naam Cut Worms koos voor zijn muzikale activiteiten. De naam is afkomstig uit een gedicht van William Blake (1757-1827): “The cut worm forgives the plow.” Clarke kent zijn klassiekers, zo bewerkte hij een gedicht van de Franse dichter Rimbaud tot een song. Na zijn debuut-ep van vorig jaar kwam dit jaar zijn eerste volwaardige album Hollow Ground uit. Een album met catchy jarenzestigrock-‘n-roll, maar toch helemaal 2018.

Deze maandagavond stapt Clarke – net jasje, haren in een keurig wilde coupe – samen met zijn drie begeleiders op het podium in de bovenzaal van Paradiso. Hij vertelt dat hij voor de tweede keer in Amsterdam is en dat het hem een “great place” lijkt, gelach in de zaal. Maar het publiek luistert aandachtig en hoort aanstekelijke, huppelende rock-‘n-roll verpakt in nummers van drie à vier minuten met een kop en een staart. Het klinkt bedrieglijk vrolijk, maar vrolijk zijn de teksten allerminst; “And I-I-I-I’d be a lonely man“, zingt Clarke in ‘How It Can Be’.

Op de vraag of we hier vaker komen komt weinig respons. Clarke verzucht dat hij ook niet zo’n prater is. “Just play your pretty songs”, klinkt het vanuit de zaal en dat vindt Clarke een goed idee. De twee covers van vanavond, ‘Lost Highway’ van Hank Williams senior en ‘It’s Up To You’ van Ricky Nelson, maken duidelijk waar Clarke zijn inspiratie vond. Vooral het Nelsonnummer sluit naadloos aan bij de songs van Clarke zelf. Het is jammer dat het geluid vanavond wat schel staat afgesteld; de warmte die Clarke uitstraalt gaat zo een beetje verloren. Toch is het een geslaagd optreden van een man die, hoewel hij wat onzeker overkomt, geen enkele moeite heeft om een lekker uurtje muziek te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *