Frontsector – 44 Stomp Punk als een losgeslagen jachthond.

De nieuwste punkplaat uit de punkhoofdstad van het noorden is opgedragen aan Vera te Groningen, dat in 2024 vijftig jaar bestaat als poppodium. Het is al jaren een broeinest van het beste wat de undergroundpunkscene te bieden heeft. Op een goede avond kun je in Vera’s Kelderbar je lege bierglas opnieuw vullen met het zweet dat van het plafond druppelt. Zoals bijvoorbeeld tijdens de optredens georganiseerd door punkcollectief Rat Race uit Groningen.

Frontsector gaf er in 2022 een legendarisch optreden, waarmee ze de Verapoll voor beste Kelderbaroptreden wonnen. De band is uitgegroeid tot een bekende naam in de noordelijke punkscene en daarbuiten. Ze staan bekend om een bruut oldschool livegeluid: elementair, keihard en toch melodisch. De formatie grijpt als een losgeslagen jachthond het publiek bij de keel. Het beest wordt voortgedreven door snel drum- en snaarwerk. Frontman Sil Zijlstra neemt het blaffen voor zijn rekening met bulderende teksten als: “Motten stelen bloemen van je graf”, “I want to scream, shout, suffer” of “Niemand raakt mij aan!”

Net als op het debuutalbum Frontsector (2022) en de live-ep Live at The Gallery (2023), is op de nieuwste ep 44 Stomp het geluid ongekend rauw en uitgekleed. Waar sommige undergroundpunkbands vervallen in een slechte opnamekwaliteit ‘omdat dat punk is’, komt Frontsector juist als geheel duidelijk naar voren. Uit de sterke songstructuren blijkt dat het viertal niet voor één gat te vangen is: openingsnummer ‘Bewail’ bevat de nodige maatwisselingen en breaks.

Hetzelfde geldt voor ‘Carpet’, waarin het melodieuze gitaar- en basspel van Dylan Hayes en Haico Menger een uitgeputte moshpitganger ongetwijfeld opnieuw tot pogoën zal aanzetten. De track ‘Geruis’ doet zijn naam eer aan: het is non-stop grimmig beuken. Ongeacht met welk nieuw nummer Frontsector het volgende optreden begint, er zal onder het gekletter van legerkisten en Dr. Martens vanaf seconde één niks meer over zijn van je hippe witte schoenen. Op naar de volgende vijftig jaar rondstampen in Vera!

Rat Race: Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *