Flipper 40th anniversary European tour – Paradiso, Amsterdam (06-08-2019) David Yow: “Ik ben 40, hij is 109 jaar oud en hij is pas 68 jaar …”

Paradiso’s huis-dj en geluidstechnicus zijn duidelijk fans van IDLES en, wie weet, na vanavond ook van Flipper. De een draagt een IDLES-bandshirt en de ander draait hun muziek. Er piept nog wat zonlicht door de gordijnen van de kleine zaal. Het werpt een scherp licht op de bezoekers, waardoor duidelijk zichtbaar wordt dat sommigen Flipper al veertig jaar volgen. De jongere garde is ook volop aanwezig en lijkt dus – wellicht doordat Kurt Corbain fan was – ook belangstelling te hebben voor deze band uit San Francisco.

WE Are the Asteroid

Zelf betitelt ‘WE Are the Asteroid’ hun muziek als psychedelische space punk. Frank Garymartin (drums), Gary Chester (gitaar/zang) en Nathan Calhoun (basgitaar/zang) zingen over ‘Future Gods’. Dat zijn ze ‘nog’ niet, maar wel een prima support act voor deze avond.

Flipper

In veertig jaar kan er veel gebeuren, en dat is dan ook het geval: ruzies, ziektes en overlijdens. Daardoor wijzigde de originele line-up van Flipper (Ricky Williams (zang), Ted Falconi (gitaar), Will Shatter (bas) en Steve DePace (drums)) meerdere keren. Wat keihard overeind is gebleven, is de langzame sludgepunksound van de band. Van meet af aan (1979) bleek Flipper een inspiratie voor bands alsThe Melvins (zij coverden een aantal nummers van Flipper) en Nirvana (bassist Krist Novoselic speelde in de jaren 2000 zelfs mee).

Het veertigjarig jubileum wordt gevierd met slechts twee van de vier oorspronkelijke oprichters: Steve DePace en Ted Falconi, omdat frontman Bruce Loose verstek moet laten gaan vanwege rugklachten. David Yow (Jesus Lizard en Scratch Acid) en Mike Watt (Minutemen, The Stooges) zijn gevraagd de band compleet te maken.

Hun stijl en performance sluiten naadloos aan op het ultraluidruchtige en atonale gitaarspel van Falconi en het strakke drumwerk van DePace, waardoor Flipper Flipper blijft en geen flauw coverbandje met een zanger die angstvallig Bruce Loose probeert te imiteren. De ‘nieuwelingen’ geven de band extra kleur.

Flipper


 

WE Are the Asteroid

 

Beeld: Jan Rijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *