Damien Jurado & Richard Swift – Other People’s Songs Volume One Een weekend musiceren in 2010

In het weekend van 21 en 22 augustus 2010 nemen Damien Jurado en Richard Swift negen nummers op. De opnames worden vastgelegd met een cassettedeck en een microfoon. De twee muzikanten nemen covers op en de muziek is jarenlang alleen als download beschikbaar. In december 2016 worden de nummers opnieuw uitgebracht. De volgorde van de songs is onveranderd en er is productioneel niet aan gesleuteld. Negen covers, vier sporen, twee singer-songwriters en een microfoon in het huis van Richard Swift. Other People’s Songs Volume One heeft de tand des tijds met gemak doorstaan.

Opener ‘Be Not So Fearful’ is een compositie van Bill Fay. In een recent verschenen artikel vertelt Swift dat Jurado voor de opname in de huiskamer gitaar speelde en hij in de slaapkamer zijn drumstel had opgesteld. Tussen de kamers hing de microfoon. De vier sporen werden vanuit beide kamers gevuld. Na beluistering van het openingsnummer is er vooral verbazing over de goede kwaliteit van de opname op een cassettedeck!

Jeff Tweedy (Wilco) liet ooit ‘Hello Sunshine’ (1976) van de groep Relatively Clean Rivers horen. De voor velen onbekende track bleef in het brein van Swift knagen en was een logische keuze voor Other People’s Songs Volume One. Het derde nummer, ‘Sweetness’, is een compositie van Yes. Jurado kwam met de suggestie het op te nemen. ‘Sincere Replies’ komt uit het theaterstuk Oh Calcutta! Op het toneel baarde het stuk opzien, omdat acteurs en actrices naakt hun rollen speelden. De jaren zestig en de zomer van seks en liefde waren zichtbaar in een klein theater in Hollywood. ‘If the Sun Stops Shining’ is een hitje uit 1971 van Chubby Checker. Het is geen muziek voor een wilde twist, maar een ballade die in de verte aan de dansvloer doet denken. ‘Follow Me’ is ruim drie minuten muziek van John Denver. “John fucking Denver”, is de opmerking van Richard Swift in het genoemde artikel. Jurado en Swift gingen, inderdaad, ver terug naar de eigen jeugd om covers te vinden. ‘Radioactivity’ van Kraftwerk is een favoriet nummer van de zoon van Jurado en is in het americanajasje fraai en toch heel erg catchy. ‘Crazy Like a Fox’ van Link Cromwell & The Zoo is het laatste nummer dat door het duo werd opgenomen. Twee muzikanten met een piano, een drumstel, een tamboerijn en vocalen zorgen voor een simpele en treffende afsluiting.

Other People’s Songs Volume One is een vreemde maar mooie collectie liedjes. Twee muzikanten die in het geheugen graven en nummers opnemen. Op deze verzamelaar krijgen de composities de americanasignatuur van Damien Jurado en Richard Swift. Fijn dat deze verzamelaar uit het stof is gehaald en opnieuw is uitgebracht. Negen covers in de uitvoering van 2010 vormen een mooie verzamelaar voor 2016.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *