Courtney Barnett – Tell Me How You Really Feel Vertrouwde aanstekelijkheid met meer diepgang

De Australische zangeres Courtney Barnett debuteerde, na enkele ep’s, in 2015 met het album Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit, dat zeer goed ontvangen werd. Na de in 2017 verschenen samenwerking met Kurt Vile, Lotta Sea Lice, is Tell Me How You Really Feel haar tweede soloalbum.

Courtney Barnett onderscheidt zich door haar scherpe, droge stemgeluid en nonchalante, soms lekker luie zang. Dat is op dit album niet anders.  Wel lijkt Tell Me How You Really Feel bij momenten iets zwaarder en donkerder van toon dan haar debuut. Openingsnummer ‘Hopefulessness’ begint met een trage baslijn en zachte, wat aarzelende zang van Barnett, maar krijgt een steeds dreigender sfeer en bouwt uiteindelijk op naar een dissonante gitaarsolo. Dat Barnett ook nog stevig kan rocken blijkt bijvoorbeeld uit ‘Help Your Self’, en vooral uit het korte ‘I’m Not Your Mother, I’m Not Your Bitch’, waarin ze onder begeleiding van overstuurde gitaren de tekst bijna uitschreeuwt.

Gelukkig blijft er ook nog ruimte voor lichtheid en (droge) humor. ‘Nameless, Faceless’ en ‘Need a Little Time’ (beide als single uitgebracht) zijn vertrouwd aanstekelijk en blijven in je hoofd zitten. Ook ‘Crippling Self Doubt and a General Lack of Self Confidence’ en ‘Charity’ hebben die potentie. Het album, dat nog zo dreigend begon, eindigt rustig met ‘Walkin’ on Eggshells’ en ‘Sunday Roast’: relaxte nummers met een zweempje melancholie.

Naast de muziek zijn ook Barnetts teksten nog steeds dik in orde. Met een fijne dosis ironie en (zelf)spot bezingt ze – nog meer dan op het eerste album – haar eigen angsten en onzekerheden, maar uit ze ook haar frustraties ten opzichte van anderen, bijvoorbeeld in het nummer ‘Nameless, Faceless’, dat gaat over online haters en geweld tegen vrouwen. Ook dit is een verdieping ten opzichte van haar debuutalbum, waarop de teksten vooral over meer alledaagse onderwerpen gingen.

Met Tell Me How You Really Feel levert Barnett een krachtig album af, dat zeer afwisselend is. De sterke elementen van haar debuut zijn behouden, maar daarnaast is er duidelijk een ontwikkeling naar een ander geluid hoorbaar. “I know all your stories but I’ll listen to them again”, zingt ze in het slotnummer. Gelukkig is er bij Barnett zelf genoeg nieuws te beluisteren.

Op 31 mei 2018 staat Courtney Barnett in TivoliVredenburg, Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *