Car Seat Headrest + Naked Giants – TivoliVredenburg, Utrecht (14-11-2018) Stof tot nadenken in de moshpit

Car Seat Headrest is een indierockband uit Seattle met Will Toledo als oprichter en frontman. In 2010 – Toledo schrijft dan al jaren liedjes – zingt hij deze in op de achterbank van zijn auto; vandaar de bandnaam. In korte tijd neemt hij elf ep’s op. Hij bouwt een toegewijde aanhang op via Bandcamp, waar hij meer dan 25.000 downloads heeft. Allemaal zonder de kracht van een platenmaatschappij. Sinds 2015 heeft het label Matador drie platen van de band uitgebracht. In 2018 verschijnt een vernieuwde versie van het eerdere lo-fi-album Twin Fantasy en dat is de aanleiding voor deze tour.

Het trio Naked Giants is bevriend met Car Seat Headrest. De band staat voor energieke shows en chaos op het podium. Dat is vanavond niet anders. Al snel springen en rollen de drie bandleden over het podium. De muziek is een mix van powerpop, psychedelische rock en bluesy punk, die de band vol overgave en uitbundig speelt. Het publiek wordt er direct in meegezogen. Pas bij de soulvolle ballad ‘Slow Dance II’ komt men even op adem.

De liveband van publiekslieveling Toledo bestaat uit maar liefst zeven enthousiaste leden. De nummers zijn vaak lang en complex, maar zitten vol aanstekelijke melodieën en verrassende wendingen. Toledo’s teksten zijn literair, direct en hebben diepgang. Ze snijden thema’s als liefde, jeugd, dood, theologie, dronkenschap en depressie aan. Die diepgang staat vrolijk meezingen, dansen en moshen echter niet in de weg. De eerste woorden van het nummer ‘Cosmic Hero’ zijn: “If you really wanna make it last you could commit yourself completely” – en dat doet het publiek. Al bij het tweede nummer ‘Bodys’ ontstaat er een moshpit, gaan de handen in de lucht en wordt er luidkeels meegezongen.

Toledo richt zich tegenwoordig alleen op de zang en beweegt wat onhandig en karakteristiek over het podium. Percussionist Henry LaVallee komt regelmatig achter zijn instrumentarium vandaan en speelt samen met een bezoeker op de koebel. Bassist Ethan Ives pakt ook zijn moment en zingt de cover ‘Sober to Death / Powderfinger’ van Neil Young & Crazy Horse. Een blokje nummers van het album Teens of Denial wakkert het gevoel van euforie nog meer aan. De toegift is een episch kwartiertje met het nummer ‘Beach Life-In-Death’.

Tekstueel pittige kost gelardeerd met verrassende noten, fijne beats en meezingers, gebracht met overtuiging, oprechtheid en overdonderende energie: dat is het optreden van Car Seat Headrest in een notendop.

Tekst door Judith Zandwijk

Car Seat HeadrestNaked Giants

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *