Ace of Cups – Ace of Cups Met de complimenten van Jimi Hendrix

Vier dames van in de zeventig die hun debuutalbum uitbrengen, een leuk hobbyproject? Ja, inmiddels wel, maar wel een hobbyproject met een lange historie. Ace of Cups werd opgericht in San Francisco in 1967, the summer of love. Een van de eerste vrouwelijke rockbands die van wanten wisten. Ace of Cups was de openingsact van het allereerste optreden van The Band en opende ook voor Jimi Hendrix, die onder de indruk was van hun groovy sounds en hun leadgitarist geweldig vond. Optreden deden ze veel, maar in de studio kwamen ze niet en in 1972 viel de groep uit elkaar. Nu zijn vier van de vijf ladies weer bij elkaar en ze zijn alsnog de studio in gegaan voor hun allereerste studioalbum. Zesentwintig eigen nummers met de nodige gastbijdragen.

Het album ademt de jaren zestig, maar klinkt geenszins gedateerd. De vocalen hebben een bij de leeftijd horend krasje maar klinken nog wel degelijk fris. Het is een afwisselend album. Zo wordt in ‘Stones’, dat opent met een oerschreeuw, even lekker gas gegeven. Er klinken een gierende gitaar, een rollend hoppend orgel, stuwende drums en heerlijke koortjes. In ‘On the Road Again’ wordt dan weer even gas teruggenomen en horen we een soort hillbillycountry compleet met viool. Ook de in de jaren zestig populaire oosterse invloeden zijn aanwezig met de sitar in ‘Medley (The Hermit/The Flame Still Burns/Gold & Green/Living In The Country)’.

Vocale gastbijdragen zijn er van onder meer Taj Mahal en Bob Weir van The Grateful Dead, net als de ladies zelf taaie rakkers. Hun bijdrage is leuk maar heel veel voegen ze niet toe; de dames weten zelf nog volop van wanten. Natuurlijk klinkt het niet allemaal heel urgent meer maar het spelplezier spat er vanaf en daar word je wel heerlijk vrolijk van. En oké, die 26 nummers zijn misschien wat veel van het goede. Maar hé, het zij ze vergeven; als je zo lang moet wachten op je debuut wil je laten horen wat je kunt ook. En dat doen ze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *