Bad Religion – Melkweg, Amsterdam (28-07-2017) Punkvaders ondanks schoonheidsfoutjes met open armen ontvangen

De bandleden van Bad Religion zijn stuk voor stuk de vijftig gepasseerd. Toch komt het bijna pensioengerechtigde gezelschap nog steeds vrolijk jaarlijks op tour in Europa. Gezien het aantal verkochte kaarten is ook Amsterdam nog lang niet moe van Bad Religion.

Een regenachtige punkrockavond wordt geopend door het Belgische Generation 84, afkomstig uit de buurt van Leuven. De band speelt kwalitatief goede, maar niet altijd even originele melodische hardcore. De drummer speelt strak, de podiumpresentatie van het vijftal had wel een slag enthousiaster gemogen en de verder vrij statische langharige gitarist maakt de nummers af met mooie gitaarsolo’s. Beslissende factor in het bandgeluid is echter zanger Teun van Aerschot, die qua stemgeluid het beste van bands als Ignite en Boysetsfire weet te combineren. Vocalisten van dit kaliber zijn dun gezaaid in de hardcorescene, waar de zangers regelmatig degenen zijn die de totale bandscore omlaag weten te halen. Als tijdens de laatste paar nummers van Generation 84 voor het podium ook nog eens een degelijke moshpit ontstaat met allerlei vreemde handstanden en andere ongewone taferelen kunnen we zeker spreken van een geslaagd optreden van de vijf Belgen.

Met negentien studioalbums in de binnenzak heeft Bad Religion een flinke voorraad klassiekers om uit te kiezen. De vijf Californiërs beginnen hun set vandaag met ‘American Jesus’ uit de eerste helft van de jaren negentig en het ondertussen ook alweer tien jaar oude ‘New Dark Ages’ van het album New Maps of Hell. Wat volgt is een rijke bloemlezing uit het uitgebreide repertoire. Bad Religion maakt dit keer zelfs ruimte vrij voor liedjes van het minder populaire (en minder goede) plaatwerk dat de band ook heeft. Want hoe populair Bad Religion ook nog steeds is, de show is verre van perfect. Met de nieuwe drummer Jamie Miller heeft de band iets aan strakheid ingeboet ten opzichte van zijn naar Avenged Sevenfold vertrokken voorganger Brooks Wackerman. Bassist en achtergrondzanger Jay Bentley lijkt niet heel goed bij stem en zanger Greg Graffin vergeet zijn tekst tijdens ‘Stranger Than Fiction’.

Soit, Bad Religion is bij lange na niet over zijn houdbaarheidsdatum heen. Maar de slijtage begint hier en daar merkbaar te worden. Al is het ergens ook weer aangenaam te zien dat de meest geroutineerde genrevaders die de punkrock rijk is nooit zijn veranderd in zielloze muziekmachines. Volgend jaar komt de band terug, belooft Bentley aan het publiek. Misschien dan wel met een nieuw album, hint de bassist na de uit 1982 stammende afsluiter ‘Fuck Armageddon… This is Hell’.

Beeld: Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *