Dia del Mercado – Another Clumsy Mile Caleidoscopische woestijnsferen

Ruud Slingerland verdiende zijn muzikale sporen in de Groninger muziekscene als DIY-artiest en als lid van bands rondom de club voor de internationale popunderground Vera. Sinds 2008 is hij de aanjager van Dia del Mercado, een muzikaal project met als insteek filmische americana in de lijn van bijvoorbeeld Ennio Morricone. In 2012 verscheen de orkestrale debuutplaat Seven Years of Dirt, die goed werd ontvangen. Vijf jaar later is daar de prachtig vormgegeven en verpakte ep Another Clumsy Mile, waarop de groep meer elektrische invloeden toelaat. De caleidoscopische woestijnsfeer is echter dubbel en dwars gebleven.

In vijf prima songs doet Dia del Mercado denken aan andere tot de verbeelding sprekende bands als Other Lives of Calexico. Met teksten die hoofdzakelijk over de donkere kanten van het leven gaan, laveert Dia del Mercado op kiene wijze tussen zwaar aangezette songs en licht psychedelisch materiaal. Banjo en lapsteel roepen uiteraard de juiste alt.countrysferen op, maar het is Slingerland zelf die vocaal de meeste lading geeft aan Another Clumsy Mile.

Zo zingt hij in de titelsong emotioneel beladen over een onbeantwoorde liefde, terwijl hij in ‘Troubled Roads, Battering Rain’ berustend maar vol onderhuidse spanning bijna voordraagt. Alle songs zijn prachtige composities vol suspense, waarin het brede spectrum aan instrumenten uitstekend in balans is. Het prijsnummer is het melodieuze ‘Death by my Song’, waarin Dia del Mercado weids, dromerig maar tegelijkertijd beeldend en sfeervol klinkt.

De songs op Another Clumsy Mile blijven in je hoofd hangen en doen verlangen naar meer. Welnu: deel twee is in de maak. Tot die tijd is het echter met deel één uitstekend toeven voor wie van avontuurlijke darkfolk en alt.country houdt. Hulde!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *