Welcome to The Village: de voorbeschouwing Zes acts die je niet mag missen

Het festivalseizoen is in volle gang en aankomende vrijdag is het weer tijd voor een van de snelst groeiende festivals van Friesland: Welcome to The Village. Met namen als Blaudzun en Franz Ferdinand is er ook dit jaar weer een interessante line-up. André Rozendaal en Sannette de Groes geven namens Make A Fuzz zes tips van net iets minder bekende acts die hun opwachting op het festival zullen maken.

Black Honey – vrijdag 21 juli, 17.30 uur, Grootegast

Ze hebben nog niet eens een volledige debuutplaat, maar ze gaan de afgelopen twee jaar hard in de undergroundscene. Een optreden van deze uit Brighton afkomstige garagerockers staat garant voor een leuk feestje. De nummers zijn catchy, maar hebben een rauw randje. Dat randje wordt voornamelijk veroorzaakt door zangeres Izzy Bee. Met haar vintage-uitstraling en enthousiasme speelt ze zalen plat en misstaat ze zeker ook niet op festivalpodia.  Nummers als ‘Madonna’, ‘Somebody Better’ en ‘Hello Today’ zullen vrijdag zeker voorbijkomen. (SdG)

Meatbodies – vrijdag 21 juli, 23.30 uur, Salon Perdu

De tentakels van fuzzkoning Ty Segall lijken vrijwel elke garagerockband uit Los Angeles te grijpen. Zo speelde hij bas en drums op de zeer aangename debuutplaat van Meatbodies. Een plaat met als motor uiteraard stomende garagenummers. Maar wanneer het jonge viertal de oogkleppen afdoet, doet de band aan psychedelische uitstapjes en zelfs een beetje aan glamrock, zoals op de tweede plaat, Alice. Live krijg je energieke samenzang, knappe gitaarsolo’s, maar vooral verrassende wendingen in de songs. Meatbodies is typisch zo’n band waarvan je denkt: óf het is zo afgelopen, óf de groep stoot snel door naar een groter publiek. Hoe dan ook: een opwindend optreden geven, dat kunnen de heren. (AR)

The Vintage Caravan – zaterdag 22 juli, 15.00 uur, Grootegast

Een goede gitaarband mag zeker niet ontbreken op een festival en met The Vintage Caravan zit dat dit jaar wel goed. Dit IJslandse trio is al sinds jonge leeftijd bezig en klinkt daarom ook al lekker doorleefd. Met twee albums heeft The Vintage Caravan genoeg materiaal om het publiek aan het headbangen te krijgen. Verwacht veel invloeden uit de jaren zeventig en een lekker dramatische zang van Óskar Logi Ágústsson, die daarnaast ook nog goede gitaarsolo’s uit zijn instrument weet te persen. Een stevig begin van de zaterdagmiddag. (SdG)

DMA’s – zaterdag 22 juli, 17.45 uur, Bontebok

Bandleden met vissershoedjes, trainingsjasjes en een branieachtige uitstraling: waar hebben we dat eerder gezien? Juist, in het Manchester van begin jaren negentig, met bands als The Stone Roses of Happy Mondays. En natuurlijk bij Oasis, want daarvan heeft ook de muziek van het Australische DMA’s veel van weg. Toch speelt DMA’s niet klakkeloos Oasis na. De gitaarlijnen zijn lang niet zo eendimensionaal en regelmatig komen er twangy geluiden voorbij die doen denken aan illustere Australische en Nieuw-Zeelandse bands uit de jaren tachtig en negentig als The Triffids of The Bats. Ook new wave sijpelt regelmatig door. Het trio maakt britpop zoals britpop bedoeld is, maar dan met een Australische twist. Bovenal uitermate geschikt voor een zonovergoten festivalweide. (AR)

Ninos du Brasil – zaterdag 22 juli, 23.00 uur, Blessum

Nico Vascellari en Nicolò Fortuni komen uit Italië en hebben een hekel aan ingedutte dancefeesten en oppervlakkige popmuziek. Ze voelen meer voor een instinctieve benadering van muziek om volledig op loos te gaan. De intense ritmes van Braziliaanse carnavalsmuziek, samba en batucada, en vroege techno vormen de hoofdmoot van bijzondere optredens, waarbij ze naast op conventionele percussie-instrumenten ook op bijvoorbeeld vaten en flessen slaan. Stuwend maar tevens lichtvoetig: dit gaat geen alledaags concert worden. (AR)

The Wanton Bishops – zondag 23 juli, 14.15 uur, Grootegast

Deze Libanese rock-’n-rollformatie is ook weer een bijzondere. Zanger Nader Mansour weet een scheurende bluesstem te combineren met invloeden uit het Midden-Oosten, waardoor dit niet zomaar een blues/rock-’n-rollband is. Dat komt goed naar voren in het nummer ‘Waslaha’ van het album Sleep With the Lights On. Daarnaast leeft Mansour zich ook lekker uit op zijn mondharmonica. Het is in ieder geval een band die je zal verrassen en die je daarom zeker niet mag missen. (SdG)

Tekst: Sannette de Groes en André Rozendaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *