Senior Citizens – Bitterzoet, Amsterdam (02-06-2018) Goed geoliede veteranen

Senior Citizens speelden bijna een jaar geleden in een uitverkocht Paradiso, als opwarmer voor Midnight Oil. Het werd een succes, en smaakte ook naar meer. “Na de eerste nummers zit je erin, dan gaat het draaien. Eigenlijk wil je dan graag dóórspelen, zeker met zo’n enthousiaste zaal”, was de reactie na afloop. In Bitterzoet krijgen de Citizens ruimschoots de gelegenheid om meer te laten horen. Met zeventien nummers is het een rijk en gevarieerd optreden.

Zo’n honderd man – seniors én juniors – zijn afgekomen op het optreden. Met hun muzikale basis in de jaren tachtig, zijn de Senior Citizens inmiddels goed geoliede veteranen. Hoewel niet alle nummers even vlekkeloos doorkomen,  wordt dat wel relaxed en ervaren bijgesteld. Zo heeft leadman Marc Brandjes (zang/gitaar) helaas last van artrose in zijn vinger (dat hoort er natuurlijk een beetje bij als senior) maar hij speelt professioneel door.

De stijl en het geluid van de Citizens zijn in de loop van de jaren goed herkenbaar geworden: complexe gitaarpartijen die laag na laag worden opgebouwd, meerstemmige melodieën en een synthesizer die daar subtiel doorheen slalomt. Een aantal relatief nieuwe nummers dat wordt gespeeld past in deze traditie; ‘The Band’, ‘Autumn Rain’, ‘Gray Cat Mood’ en ‘The Future’.

Twee nieuwe nummers wijken af van het patroon. Zo is er ‘Funky Fab’, dat qua ritme en opbouw wezenlijk anders is dan het gebruikelijke repertoire. En ‘Blink’, dat niet echt lekker op gang komt en een beetje voortkabbelt, hoewel er halverwege wel een fraaie break in zit. Gelukkig klinkt direct erna het prettige uptempo ‘Sunday’.

De band maakt een bijzonder uitstapje met het enige niet-zelfgeschreven nummer: ‘Russian Spy and I’ (The Hunters/Jan Akkerman). Het nummer detoneert aangenaam letterlijk omdat leadsinger Brandjes een flink hogere toon moet inzetten. Dat kost wat moeite maar misschien ook om die reden klinkt het wel mooi kwetsbaar. Ook de gitaarpartijen bij dit nummer zijn dik in orde. Hetzelfde geldt voor de countryachtige riffs en mooie breaks van ‘Sedated’ en ‘ValleyDotCom’, dat enigszins aan Calexico doet denken.

Na afloop tonen de Citizens zich redelijk tevreden: “Het is toch een vrij lange set die we gespeeld hebben. We maakten wat foutjes en we moesten echt even bijstemmen zoals bij ‘Funky Fab’, maar uiteindelijk liep het toch wel lekker. En fijn dat de zaal enthousiast was!”

Binnenkort verschijnt via Spotify een nieuwe cd van de Citizens. Datum en titel zijn niet bekend, de single wel; die wordt ook gespeeld: ‘Gray Cat Mood’. Een melodieuze compositie geïnspireerd door de vaste oefenlocatie van de Citizens: studiohotel De Grauwe Kat in Friesland. Hebben we gelijk een beeld van wáár de inspiratie en het vakmanschap van de Citizens vandaan komen.

Beeld: Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *