Salad Boys – This Is Glue Jingle jangle uit Nieuw Zeeland

Het label Flying Nun uit Nieuw-Zeeland had er in de jaren tachtig patent op: licht galmende, dromerige en bijzonder inventieve gitaarpop. Maar waar een Amerikaanse band als R.E.M. met een soortgelijk geluid wél de weg naar het grote publiek vond, bleven typische Flying Nun-bands als The Chills en The Bats altijd net onder de radar. Toch hebben ze behoorlijk wat invloed gehad. De liedjes van het ook al Nieuw-Zeelandse Salad Boys, bijvoorbeeld, zijn diepgeworteld in de beste Flying Nun-traditie.

This Is Glue is de tweede plaat van het drietal uit Christchurch. Waar ze met debuutplaat Metalmania al een heel behoorlijk album afleverden, is hun tweede in alle opzichten een stap vooruit. De band klinkt volwassener, voller en gelaagder: nummers als ‘Right Time’ en single ‘Excaltation’ hebben dezelfde tijdloze, melancholische charme die bands als The Chills en The Feelies ook zo goed wisten op te roepen.

Salad Boys zwerft van jarentachtig-janglepop naar naar iets hardere, bijna punkgeoriënteerde nummers. In de lekker doordreinende albumopener ‘Blown Up’ is een motorik-beat de basis, waarover de gitaren niet alleen sprankelend galmen, maar ook even lekker doorhalen. Juist de scherpte van dat soort nummers zou de band nog iets meer mogen benadrukken. Tegen het einde van de plaat lijken de beste ideeën er wel een beetje doorheen te zijn gespeeld en verslapt ongewild de aandacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *