Mystic Braves + The Creation Factory – Paradiso, Amsterdam (09-08-2018) Bezoek aan coffeeshop verpest optreden

Voor The Creation Factory lijkt alles te kloppen. Het Amerikaanse viertal heeft net The Creation Factory uitgebracht – de langspeler ligt op het tafeltje bij de ingang van de kleine zaal. De prachtige hoes is geïnspireerd op een foto van de Amerikaanse iconen Love. Op de site van Paradiso staat een clip voor het nummer ‘You Got It’. Alles lijkt te kloppen!

Na tien minuten is duidelijk dat er niets klopt. De groep zet voor de derde keer een nummer in dat heel veel op ‘You Got It’ lijkt en voor grote delen is gejat van componist Ray Davies. The Creation Factory kopieert in elk nummer de riffjes van The Kinks. Na ruim vijftig minuten zet de groep laatste nummer ‘Plastic People’ in. Er is geen moment gecommuniceerd met het publiek. ‘Plastic People’ lijkt als twee druppels water op ‘You Got It’. The Creation Factory lijkt verdwaald in Amsterdam. Het is triest om de enige juiste conclusie te trekken. Deze groep laat vooral zien niet op de planken thuis te horen. Na vijfenvijftig minuten past er maar één woord: belabberd.

De zanger van Mystic Braves zegt bij aanvang van het concert precies die zinnen die geen enkele Amsterdamse bezoeker wil horen. “Hello Amsterdam, we never played here before and we are fucking stoned. I love this city.” Muzikanten die na een bezoek aan een coffeeshop naar het podium in Paradiso komen, zijn in bijna alle gevallen niet in staat het publiek te vermaken.

Mystic Braves speelt psychedelische rocksongs van de drie verschenen langspelers. Na dertig minuten trekken de eerste bezoekers de jas aan en zoeken ze een goed heenkomen in de stad. Er heeft een halfuur lang vooral herhaling geklonken. De groep meldt dat het publiek “the best ever on this tour” is en zet opnieuw een drie minuten durend psychedelisch nummer in.

Een van de muzikanten van The Creation Factory speelt een nummer mee op tamboerijn. Tien minuten na het liedje staat hij naast het podium en lijkt hij niet te weten of hij al heeft meegespeeld. Voor de zekerheid blijft hij nog even wachten.

Na meer dan honderd minuten muziek is de zaal halfleeg. Er staan nog vijf rijen mensen voor het podium. Het publiek maakt de indruk via dezelfde coffeeshop naar de poptempel te zijn gekomen. Na veel langer dan anderhalf uur zeggen Mystic Braves dat er nog tijd is voor drie nummers. Direct daarna gaan de zaallichten aan. Er past slechts één woord: debacle.

Beeld: Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *